KRISTALINA EORGIJEVA: Moguća glad u Africi, poskupljenje energenata i sankcije Rusije pogodiće mnoge zemlje u razvoju

Srna

22. 03. 2022. u 19:18

GLOBALNI ekonomski rast ove godine će imati pozitivnu vrednost uprkos ratu u Ukrajini, ali će brojne zemlje sa već slabim ekonomijama možda zapasti u recesiju, izjavila je direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

КРИСТАЛИНА ЕОРГИЈЕВА: Могућа глад у Африци, поскупљење енергената и санкције Русије погодиће многе земље у развоју

MMF

Ona je rekla magazinu "Forin polisi" da će MMF umanjiti prognozirani globalni privredni rast u novom izveštaju u aprilu. U januaru je prognoziran rast od 4,4 odsto.

Poskupljenje energenata usled rata i sankcije koje su uvedene Rusiji pogodiće mnoge zemlje u razvoju, rekla je Georgijeva i ukazala na pooštravanje finansijskih uslova dok bogate zemlje podižu kamatne stope.

Ona je rekla da se MMF ranije zalagao za privredni rast i imao problem sa niskom inflacijom, a da je situacija sada potpuno obrnuta - rast opada, a inflacija raste.

Georgijeva i njen prvi zamjenik Gita Gopinat rekle su da ograničenje izvoza žitarica iz Ukrajine i Rusije znači da će doći do poskupljenja hrane i gladi, naročito u Africi.

Gopinatova je upozorila da bi ovo moglo da rezultuje novim socijalnim tenzijama u Africi, na Bliskom istoku i u delovima Azije. 

BONUS VIDEO: RUSKA ARMIJA UNIŠTILA AMERIČKI RADARSKI SISTEM: Precizan udar vazdušno-kosmičkih snaga RF


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)