RADIĆE POSLOVE KOJE ITALIJANI NEĆE: Izbeglice iz Ukrajine na Apeninskom poluostrvu imaće i pomoć države (FOTO)

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

14. 04. 2022. u 16:49

DO sada je u Italiju ušlo više od 90.000 izbegelica iz Ukrajine.

РАДИЋЕ ПОСЛОВЕ КОЈЕ ИТАЛИЈАНИ НЕЋЕ: Избеглице из Украјине на Апенинском полуострву имаће и помоћ државе (ФОТО)

Foto: EPA

Biće im obezbeđen smeštaj i svaka odrasla osoba će dobijati mesečno 300 evra, a maloletnici po 150 evra, dok se ekonomski ne osamostale i integrišu nalazeći posao. Od pristiglog broja 48.229 su žene, 33. 796 maloletnici i 10.229 muškarci.

Problem je nastao zbog pritiska na samo četiri regiona u koja su stigli, u gradove Milano, Rim, Bolonju i Napulj, gde ima samo 15.000 mesta, pa se hitno traži da budu razmešteni i u druge regione. Problemi su brojni, mali je broj vakcinisan, samo oko 10 procenata, pa izbeglicama sledi vakcinacija, potom dobijanje dozvole boravka koju policija izdaje na godinu dana, sa mogućnošću produženja dva puta po šest meseci kako bi imali i zdravstvenu zaštitu.

Ko je spreman još osim familija da zaposli izbeglice: fabrike za kvalifikovano osoblje, prodavnice, hoteli, poljoprivredna gazdinstva za razne poslove posebno za branje voća i povrća, kao i pakovanje. Tu su i turističke organizacije koje ih traže za razne usluge, poslove na plažama, u restoranima, barovima. Nudi im se mogućnost zapošljavanja i u zdravstvu, za jednostavnije usluge, a oni koji znaju jezik, lekari i medicinsko osoblje, mogu odmah u bolnice i zdravstvene ustanovem kako državne, tako i privatne. Onaj ko se bavi samostalnim delatnostima u Ukrajini ako želi može da se registruje i obavlja isti posao u Italiji - prodavci hrane, frizeri i slično.

Kako stvari stoje izbeglice neće oduzeti radna mesta Italijanima,  već će da rade ono što Italijani neće. A izbeglice pristigle preko mora, pa i iz zemalja zahvaćenih ratom, koje nemaju smeštaj pa ni izdaleka slične uslove kao  oni koji su pristigli i dalje pristižu iz Ukrajine, spavaće i dalje u parkovima, ispred zgrada, na pločnicima. Policija će da ih tera, a oni kao i do sada da se premeste na drugo mesto, ponekad će Karitas da im dodeli porciju hrane. Čime se oni bave, kako preživljavaju, znaju samo oni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)