KINEZI OTKRILI ŠTA JE UZROK UKRAJINSKE KRIZE: Šef diplomatije Vang Ji predložio rešenje

Tanjug

08. 04. 2022. u 08:27

KINA veruje da je gubitak ravnoteže u evropskoj bezbednosti osnovni uzrok ukrajinske krize, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji u razgovoru sa diplomatskim savetnikom francuskog predsednika Emanuelom Bonom.

КИНЕЗИ ОТКРИЛИ ШТА ЈЕ УЗРОК УКРАЈИНСКЕ КРИЗЕ: Шеф дипломатије Ванг Ји предложио решење

Foto: Shutterstock

Vang je ocenio da je neophodno ponovo izgraditi izbalansiran, efikasan i održiv evropski bezbednosni sistem u skladu sa principom nedeljivosti bezbednosti.

Samo na taj način se može ostvariti dugoročna stabilnost u Evropi, rekao je Vang, saopštilo je kinesko ministarstvo spoljnih poslova.

Naveo je da se Peking nada brzom prekidu vatre i uspostavljanju mira i da na svoj način preduzima napore u tom cilju, prenosi RIA Novosti.

Vang je kazao da Kina istovremeno smatra da sve strane treba da stvaraju neophodan ambijent i uslove za unapređenje mirovnih pregovora, da budu "akceleratori" pregovaračkog procesa, a ne "mehovi" za raspirivanje vatre.

Nemoguće je, s jedne strane govoriti o prekidu vatre i okončanju rata, a sa druge strane kontinuirano dostavljati veliku količinu naoružanja i opreme, izazivajući dalju eskalaciju neprijateljstava, ocenio je Vang.

Navodi da je neprihvatljivo s jedne strane izjašnjavati se o podršci dijalogu i mirovnim pregovorima, a istovremeno uvoditi beskrajne jednostrane sankcije koje podstiču dalje zaoštravanje protivrečnosti.

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: Najnoviji ruski dron "Orion" razneo metu u paramparčad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade