ENERGETSKA KRIZA TEŠKO POGODILA BRITANCE: Računi za gas i struju veći 50%, dizel 250 dinara za litar

Tanjug

06. 04. 2022. u 00:07

U VELIKOJ Britaniji ovih dana cene beleže dramatičan rast, a računi za gas i struju uvećani su za 50 odsto, zbog čega se procenjuje da će čak 1,5 miliona Britanaca pasti na ivicu siromaštva, izjavila je ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović.

ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА ТЕШКО ПОГОДИЛА БРИТАНЦЕ: Рачуни за гас и струју већи 50%, дизел 250 динара за литар

Novosti

Ona je rekla da u Londonu, na primer, litar benzina danas košta 1,67 funti, što je oko 240 dinara, a litar dizela 1,79 funti ili oko 250 dinara.

Govoreći za TV K1 iz Londona putem video-veze, Joksimovićeva je rekla da je jedna od mera vlade zbog visokih cena naftnih derivata u toj zemlji bila spuštanje dažbina za pet penija po litru goriva.

Joksimovićeva je rekla da se u Velikoj Britaniji mešaju uticaji različitih kriza iz prethodnih godina i da zbog toga dramatično rastu cene osnovnih namirnica za domaćinstvo i troškovi života.

-To je najveći rast u čitavoj generaciji - rekla je Joksimovićeva i dodala da vrtoglavo rastu cene gasa i struje.

Ona je rekla da su računi za gas porasli u oktobru 28 odsto, a da će sada u aprilu biti veći za dodatnih oko 50 odsto.

Foto: Tanjug

- Na primer, ako je godišnji račun za gas prošle godine bio 2.000 funti za domaćinstvo, ove godine će biti 3.000 funti - objasnila je ambasadorka.

Ističe da su vesti o novim poskupljenjima svakodnevne i da je, na primer, nabavna cena piletina sa farmi povećana za 50 odsto.

Takođe, značajno je porasla cena brašna, ulja za 16 odsto...

Joksimovićeva kaže da se procenjuje da će ove godine inflacija u VB iznositi 7,5 odsto, što je puno ako se uzime u obzir ekonomska razvijenost te zemlje.

Navodi da je veliko istraživanje pokazalo da osam miliona, od ukupno 66 miliona stanovnika u Velikoj Britaniji, nema novca za osnovne životne troškove.

Kako je rekla, najnovija procena kaže da će 1,5 miliona stanovnika, od kojih su 500.000 deca, pasti na potpunu ivicu siromaštva.

- Pretpostavlja se da će 23 miliona stanovnika biti prinuđeno da se odrekne nekih osnovnih potreba. Ako imate drastična povećanja cena goriva, to utiče na sve aspekte života - ukazala je ona.

Ambasadorka je rekla da je VB malo zavisna od ruskog gasa, pošto uvozi samo tri odsto, dok polovinu potrebnih količina uvozi iz Severnog mora, trećinu iz Norveške...

U tom kontekstu ukrajinska kriza ne utiče na snabdevenost količinama gasa, ali utiče na cene tog energenta, dodala je Joksimovićeva.

Kada je reč o korona virusu, kaže da je sve više zaraženih i da trenutno ima skoro pet miliona pozitivnih, što je 7,6 odsto stanovništva, ali da to sada, ipak, nije ključna tema u Velikoj Britaniji.

- Procenat vakcinisanih starosti od 12 godina drugom dozom je veća od 86 odsto stanovništva, a trećom 67,6 odsto. Dominantna je omikron varijanta 1 i 2 - rekla je ona i dodala su potpuno ukinute mere, da nije obavezno više nošenje maski niti izolacija u slučaju zaraženosti.

Kaže da je u blagom porastu procenat hospitalizacije i da dnevno ima oko 100 preminulih od kovida, a najviše od 200 dnevno.

Ambasadorka je rekla da je za putovanja sve otvoreno i da ne postoji obaveza testiranja, tako da se može putovati kao pre pandemije.

Ipak, neke avio-kompanije otkazuju letove u VB, kako kaže, zbog toga što imaju puno zaraženih radnika, čiji je broj već bio smanjen u prethodnom periodu.

Loukost kompanije, na primer, Izi Džet je za vikend otkazao 222 leta, a 162 leta u ponedeljak. Ipak, to je mali procenat pošto su u ponedeljak imali više od 1.600 letova.

BONUS VIDEO: LEGENDA NA TRONU - Pre 68 godina pred tv-kamerama krunisana je kraljica Elizabeta Druga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju