SERGEJ LAVROV ZA "NOVOSTI": EU je pokazala svoju potpunu neodrživost kao garant sporazuma Beograda i Prištine

B.V.

28. 03. 2022. u 11:47

DOPISNIK "Novosti" iz Moskve Branko Vlahović postavio je šefu diplomatije Rusije Sergeju Lavrovu pitanje o stranim plaćenicima koji ratuju u Ukrajini, a koji dolaze, između ostalog, i iz balkanskih zemalja Hrvatske i Albanije.

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ ЗА НОВОСТИ: ЕУ је показала своју потпуну неодрживост као гарант споразума Београда и Приштине

Foto: Printskrin/RIA Novosti

- Bili smo među onima koji su godinama upozoravali zapadne partnere da na Balkanu aktivno deluju oni koji su vrbovali za Islamsku državu, upozoravali smo kakve posledice to može imati za samu Evropu. Poznata je statistika – da Priština ima rekord po broju onih koji su otišli da ratuju u Siriju i Irak. Potom su se čudili otkud u Evropi oni koji su sekli glave - rekao je Lavrov. Upozoravali smo zapadne kolege da ukrajinske ambasade nude usluge slanja plaćenika u Ukrajinu čime krše međunarodne konvencije i diskredituju statut diplomatskih predstavništava - odgovorio je Lavrov.

- Neki od tih plaćenika su davali izjave po mrežama i jasno je da idu da ratuju za novac - naglasio je šef diplomatije.

- Što se tiče podrške Prištine Kijevu, tu se pre svega radi o tome da je Priština samoproglašeno kriminalna kvazidržava koja samo želi da iskoristi situaciju da bi ostvarila priznanje svoje kvazinezavisnosti - dodao je.

- Naš stav je poznat, mi smo upozoravali na nedopustivost podsticanja ponašanja Prištine i zalagali smo se da se pitanje rešava na osnovu rezolucije 1244. Sporazum o formiranju ZSO napravljen je još 2013. godine, a kad podsećamo naše zapadne kolege da to nije sprovedeno - oni ćute.

- EU je pokazala svoju potpunu neodrživost kao garant sporazuma. Uveren sam da EU neće vršiti pritisak na Prištinu da ispuni dogovor čiji je garant bila EU. Neće vršiti pritisak ni SAD. Oni se osećaju sjajno, napravili su bazu Bondstil i spremne su da Prištini sve oproste - zaključio je Sergej Lavrov u odgovoru na pitanje dopisnika "Novosti"

BONUS VIDEO:

"NE NATO-U, PREKINITE ISPORUKE ORUŽJA!" Kanadski pisac prekinuo konferenciju ministarke

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024