ZAJEDNIČKI OTKUP ENERGIJE: Evropska komisija donela značajnu odluku u cilju smanjenja nabavne cene nafte i gasa

Tanjug

25. 03. 2022. u 21:29

EVROPSKA komisija će imati mandat da sprovede zajednički otkup energije kako bi Evropska unija bolje kontrolisala snabdevanje energijom i bavila se energijom cene, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron.

ЗАЈЕДНИЧКИ ОТКУП ЕНЕРГИЈЕ: Европска комисија донела значајну одлуку у циљу смањења набавне цене нафте и гаса

Foto AP

On je na konferenciji za novinare u Briselu rekao i da postoji potreba da se poboljša odvajanje cene struje od cene gasa, preneo je Rojters.

Cene energenata su naglo porasle od početka vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine, navodi agencija.

Evropska komisija će sa svim zainteresovanim stranama razgovarati o opcijama za ublažavanje krize na energetskom tržištu pogoršane napadom Rusije na Ukrajinu, izjavio je italijanski premijer Mario Dragi, uključujući predlog da se ograniče cene gasa

„Evropska komisija će razgovarati sa zainteresovanim stranama, velikim naftnim i elektroenergetskim kompanijama, kompanijama za distribuciju i drugim“, rekao je Dragi na konferenciji za novinare posle samita lidera EU u Briselu, preneo je Rojters.

On je rekao da su se lideri EU složili da bi zahtev Rusije da plaća izvezeni gas u rubljama predstavljao kršenje sporazuma.

Lideri EU pozvali zemlje Zapadnog Balkana da se pridruže zajedničkoj kupovini gasa

Lideri EU-27 dogovorili su se posle jednodnevne debate o pronalaženju zajedničkog pristupa obuzdavanju rastuće cene energije. Rad na dobrovoljnoj zajedničkoj kupovini gasa i ugljovodonika u cilju smanjenja cene u pregovorima i kaže da će platforma za kupovinu EU biti otvorena za zemlje Zapadnog Balkana.

„Glavni uzrok visokih cena struje su visoke cene gasa. Energetski miks u evropskim zemljama je drugačiji, ali nam je potreban zajednički evropski pristup. Čak 75 odsto svetskog tržišta gasovoda je vezano za evropsko tržište i zato imamo ogromnu kupovnu moć. Zato ćemo koristiti zajedničku poziciju u pregovorima umesto da se međusobno takmičimo i dižemo cene“, rekla je predsednica EK Ursula fon der Lajen.

U zaključcima Evropskog saveta se navodi da će se raditi na daljem unapređenju i sinhronizaciji energetskih mreža, obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja za sve zemlje članice, kao i na uravnoteženoj politici skladištenja gasa.

Kao kratkoročne opcije za odgovor na skok cena energenata, čelnici su naveli direktnu podršku potrošačima kroz vaučere, državnu pomoć preduzećima, smanjenje oporezivanja (akciza i PDV), ali i mogućnost ograničavanja cena.

U trenutnom kontekstu veoma visokih cena električne energije, Evropska komisija kaže da je spremna da proceni kompatibilnost hitnih privremenih mera koje su zahtevale države članice, uključujući ublažavanje uticaja cena fosilnih goriva na proizvodnju električne energije, na čemu insistiraju Španija i druge mediteranske zemlje.

Ursula fon der Lajen, Foto AP

U pokušaju da pronađe ravnotežu između visokih cena energenata i odvajanja od Rusije kao ključnog snabdevača fosilnim gorivima, EU je sa SAD dogovorila dodatne isporuke prirodnog tečnog prirodnog gasa, koje bi 2022. godine trebalo da iznose 15 milijardi kubnih metara. zameniti količinu ruskog gasa do kraja godine“.

U narednim godinama EU računa na uvoz 50 milijardi kubnih metara LNG-a iz SAD, koji će zameniti trećinu ruskog izvoza gasa u Evropu.

Lideri EU zaključuju da će Unija nastaviti da koordinira sa međunarodnim partnerima kako bi osigurala adekvatne isporuke i ublažila rastuće cijene energije.

BONUS VIDEO: SANKCIJE RUSIJI OBILE SE ŠPANCIMA O GLAVU: Ljudi ljuti zbog visokih cena benzina


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju