NATO ŠALJE TRUPE U ZEMLJE REGIONA: "Zaštitićemo svaki pedalj savezničke teritorije"

Novosti online

24. 03. 2022. u 14:56

LIDERI zemalja članica NATO danas su na samitu u Briselu najoštrije osudili rusku invaziju na Ukrajinu i najavili su slanje trupa između ostalog i u četiri zemlje regiona.

НАТО ШАЉЕ ТРУПЕ У ЗЕМЉЕ РЕГИОНА: Заштитићемо сваки педаљ савезничке територије

Foto: Yves Herman, Pool via AP

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da će Alijansa rasporediti četiri borbene jedinice u Slovačku, Rumuniju, Bugarsku i Mađarsku.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare u Briselu po okončanju samita NATO rekao da je ruski napad na Ukrajinu dugoročno promenio bezbednosno okruženje.

Ponovio je da je NATO povećao svoje prisustvo na istoku i da je danas postignut dogovor o borbenim grupama koje će biti poslate u Slovačku, Rumuniju, Bugarsku i Mađarsku.

Lideri NATO poručuju da preduzimaju sve neophodne korake u zaštiti i odbrani bezbednosti ”svakog pedalj savezničke teritorije” i da su, kao odgovor na ruske aktivnosti, aktivirali odbrambene planove NATO-a i rasporedili 40.000 vojnika na svoje istočno krilo, sa značajnim vazdušnim i pomorskim sredstvima.

- Takođe uspostavljamo četiri dodatne multinacionalne borbene grupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj. Preduzimamo sve mere i odluke da obezbedimo bezbednost i odbranu svih saveznika u svim domenima i pristupom od 360 stepeni. Naše mere ostaju preventivne, proporcionalne i ne-eskalirajuće - zaključuju NATO saveznici.

BONUS VIDEO:

NEĆEMO ZABORAVITI, NEĆEMO OPROSTITI - Poruka na ambasadi SAD-a u Moskvi

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju