OGLASIO SE STOLTENBERG: NATO poziva Kinu i Belorusiju da se priklone njihovoj strani

Novosti online

23. 03. 2022. u 15:34

OGLASIO se generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenebrg i izjasnio se oko daljih namera NATO alijanse kada je u pitanju kriza u Ukrajini.

ОГЛАСИО СЕ СТОЛТЕНБЕРГ: НАТО позива Кину и Белорусију да се приклоне њиховој страни

Foto: Yves Herman, Pool via AP

- Odlučni smo da pomognemo Ukrajini, ali imamo i obavezu da osiguramo da se sukobi ne preliju preko granica Ukrajine i postanu rat između Rusije i NATO-a, što bi dovelo do još više žrtava i razaranja - poručio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenebrg.

On je pred sutrašnji samit lidera NATO-a u Briselu upozorio na ponašenje Kine u svetlu izvazije Rusije na Ukrajinu i ocenio da će lideri NATO-a sa samita pozvati Peking da se kao članica Saveta bezbednosti UN uzdrži od podrške ruskim ratnim aktivnostima i da se pridruži ostatku sveta u pozivu na trenutni mirni kraj rata.

Očekuje se i poziv NATO Belorusiji da okonača saučesništvo u Putinovoj invaziji.

Lideri zemalja Alijanse trebalo bi sutra da se dogovore i o jačanju snaga na istočnom krilu NATO-a, uz raspoređivanje četiri nove borbene trupe u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj, što će sa već postojećim borbenim jedinicama u Poljskoj i baltičkim zemljama činiti ukupno osam multinacionalnih NATO grupacija na severoistoku Alijanse.

Očekuje se da će se lideri NATO-a osvrnuti i na bezbednost Moldavije i BiH za koje se procenjuje da mogu biti ugrožene ruskim podrivajućim delovanjima.

Stoltenberg napominje da će odluke koje sutra lideri članica NATO-a donesu imati dugoročne implikacije u cilju jačanja bezbednosti, što će zahtevati i značajna izdvajanja za odbranu.

- Očekujem da će saveznici odlučiti da udvostruče svoja izdvajanja. Imamo novu situaciju gde vidimo da mir ne možemo uzeti zdravo za gotovo - kaže Stoltenberg.

On je još jednom podvukao činjenicu da su Evropa i Severna Amerika ujedinjene u suprotstavljanju ruskoj agresiji, podršci Ukrajini i zaštiti svih saveznika.

BONUS VIDEO:

MOĆAN SNIMAK MINISTARSTVA ODBRANE RUSIJE: Prikazan udar raketnog sistema na oružane snage Ukrajine

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

NOVAK JE KIDISAO NA NJEGA: Sukob Đoković - Ivanišević upoređen sa odnosom Ukrajina - Rusija! DŽon Mekinro podsetio i na rat u Jugoslaviji