EKSPERTI SZO PREPORUČUJU BUSTER VAKCINACIJE: Imunizacija sprečava smrtne ishode

Tanjug

08. 03. 2022. u 21:06

EKSPERTSKA grupa koju je okupila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da zbog globalnog širenja omikron soja korona virusa "snažno podržava hitan i širok pristup" buster dozama vakcine.

ЕКСПЕРТИ СЗО ПРЕПОРУЧУЈУ БУСТЕР ВАКЦИНАЦИЈЕ: Имунизација спречава смртне исходе

Foto: Arhiva

Kako prenosi AP, novim saopštenjem SZO se praktično poništavaju prošlogodišnje preporuke SZO da buster doze nisu neophodne za zdrave ljude i upozorenja da se administriranjem treće doze doprinosi globalnoj nejednakosti u pristupu vakcinama.

SZO je saopštila da je ekspertska grupa zaključila da u jeku globalnog i kontinuiranog širenja veoma zarazne omikron varijante virusa imunizacija odobrenim vakcinama pruža visok nivo zaštite od teških formi kovida-19 sa smrtnim ishodima.

Iz SZO poručuju da je vakcinacija, uključujući i imunizaciju buster dozom, posebno važna za ljude koji su izloženi riziku od teških oboljenja.

Brojne naučne studije su dokazale da imunizacija odobrenim vakcinama pomaže u obnavljanju oslabljenog imuniteta i zaštiti od ozbiljnih kliničkih stanja kod obolelih od kovida-19, kao i da su buster programi u bogatim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, Kanadu i SAD, zaslužni za sprečavanje širenja infekcija omikron sojem, pritiska na bolnice i velike smrtnosti, dodaje AP.

Iz SZO podsećaju da su sve trenutno odobrene vakcine zasnovane na soju koji je prvi put otkriven u Vuhanu u Kini.

-Od tada imamo kontinuiranu i značajnu evoluciju virusa i verovatno je da će se ta evolucija nastaviti, što će rezultirati pojavom novih varijanti, upozoravaju iz SZO i dodaju da će i vakcine protiv koronavirusa verovatno morati da se prilagođavaju i usavršavaju.

BONUS VIDEO - "NOVOSTI" U CRVENOJ KOVID ZONI U BATAJNICI: Nevakcinisani su u smrtnoj opasnosti, oboleli pristižu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest