AMERIKANCI ODLOŽILI LANSIRANJE: Probno lansiranje nuklearne balističke rakete Minuteman 3

P. Z. S. /sputniknews.com

02. 03. 2022. u 21:56

STARA interkontinentalna balistička raketa LGM-30G Minuteman 3 (ICBM) čini okosnicu američke nuklearne trijade na kopnu. uvedene 1970. godine, očekuje se da će trajati do 2050. Međutim, lideri američke strateške komande sumnjaju u taj cilj.

АМЕРИКАНЦИ ОДЛОЖИЛИ ЛАНСИРАЊЕ: Пробно лансирање нуклеарне балистичке ракете Minuteman 3

Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File



Planirano probno lansiranje Minuteman 3 je odloženo, saopštio je Pentagon u sredu.
-Prošlog vikenda Putin je uputio specijalnu uzbunu ruskih nuklearnih snaga. To smo videli kao opasno i neodgovorno. Takva provokativna retorika je neprihvatljiva. SAD nisu preduzele nikakve slične korake. U nastojanju da pokažu da nemamo nameru da se upuštamo u akcije. To bi moglo biti pogrešno shvaćeno, naše probno lansiranje Minuteman 3 biće odloženo za ovaj vikend, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi novinarima.

Lansiranje je bilo zakazano za predstojeći vikend, ali neće biti izvedeno zbog visokih tenzija sa Ruskom Federacijom, gde su nuklearne snage stavljene u stanje visoke pripravnosti.

Pentagon sprovodi nekoliko probnih lansiranja oružja dugog dometa svake godine, ispaljuje ih iz silosa u kontinentalnim Sjedinjenim Državama prema poligonu na atolu Kvajalein, u južnom Pacifiku. Rakete su obično naoružane po jednom termonuklearnom bojevom glavom, ali se probna lansiranja izvode bez bojevih glava.

Minuteman 3 je u upotrebi od 1970. godine i trenutno je jedina američka balistička raketa na kopnu. Očekuje se da će zemaljsko strateško odvraćanje početi da ih zamenjuje do 2030. godine, ali nedavne šeme za uštedu su pokušale da zadrže Minuteman u upotrebi do 2050. Međutim, adm. Čarls Ričard, šef američke Strateške komande, rekao je prošle godine da takav cilj je bio praktično nedostižan, rakete su već toliko stare.

Kirbi je rekao da odluka o odlaganju lansiranja ne utiče na nuklearni stav ili odvraćanje SAD. Dodao je da to „nije bilo vezano za konkretnu akciju ili nerad“ ruskog predsednika Vladimira Putina, ali je rekao da bi SAD želele da Moskva uzvrati nuklearnim stavom.

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!