ZAUZETO "ZAPOROŽJE" Najveća nuklearna elektrana Ukrajinaca u rukama Rusa

R. V.

02. 03. 2022. u 13:31

RUSIJA je pismeno obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da su njene trupe preuzele kontrolu nad područjem oko nuklearne elektrane Zaporožskaja u Ukrajini i da su nivoi radijacije u nuklearnoj elektrani normalni, izjavio je u sredu generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

ЗАУЗЕТО ЗАПОРОЖЈЕ Највећа нуклеарна електрана Украјинаца у рукама Руса

Foto: Printskrin/Twitter/ Russian Arms Control Delegation in Vienna

- Rusija je obavestila Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da su njene vojne snage preuzele kontrolu nad teritorijom oko ukrajinske Zaporoške nuklearne elektrane (NPP) - rekao je Grosi, a prenosi pres-služba IAEA.

- U zvaničnom pismu generalnom direktoru od 1. marta, Stalna misija Ruske Federacije pri međunarodnim organizacijama u Beču takođe je saopštila da je osoblje u elektrani nastavilo rad na obezbeđenju nuklearne bezbednosti i praćenju radijacije u normalnom režimu rada. Nivoi radijacije ostaju normalni - dodao je generalni direktor IAEA.

Ukrajina je ranije obavestila IAEA da su sve ukrajinske nuklearne elektrane ostale pod kontrolom nacionalnog operatera. Ukrajinski nacionalni operater izvestio je 2. marta da održava kontakt sa nuklearnim postrojenjima u zemlji i da su nuklearne elektrane nastavile sa radom kao i obično.

Generalni direktor IAEA je više puta naglašavao da je neophodno izbegavati bilo kakve vojne operacije koje bi mogle da ugroze bezbednost ukrajinskih nuklearnih elektrana.

BONUS VIDEO:

TO JE TA CIVILIZOVANA UKRAJINA: Pljačkaši vezani za drveće i pretučeni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere