RUSIJA SPREMILA RAKETU ZA LANSIRANJE: Biće poslata na kosmodrom Bajkonur

Novosti onlajn

23. 02. 2022. u 15:28

RAKETA „Proton M“ za lansiranje rusko-evropske misije „Egzo-Mars 2022“ je proizvedena i prošla je sve provere, sada se šalje na kosmodrom Bajkonur, saopštio je generalni direktor Centra „Hruničevo“ Aleksej Varočko.

РУСИЈА СПРЕМИЛА РАКЕТУ ЗА ЛАНСИРАЊЕ: Биће послата на космодром Бајконур

Foto: EPA

- Ovo je važan dan za nas. Raketa-nosač je gotova, prošla je sve provere na moskovskom poligonu. Planiramo da je pošaljemo na kosmodrom Bajkonur - rekao je Varočko.

On je dodao da će sa raketom biti poslat i svemirski tegljač kojim se prenosi svemirski teret sa jedne na drugu orbitu i prednji deo ili „nos“ rakete koji su neophodni za pokretanje misije.

Prema rečima generalnog direktora, biće spremna još jedna takva raketa za daleka lansiranja prema programu Bajkonura za 2022. godinu. Pan je da se ovaj teret velikih dimenzija transportuje ili 7. ili 9. marta.

Lansiranje drugog dela rusko-evropske misije „Egzo-Mars“ je prvobitno bilo planirano za 2018. godinu. Tokom 2019. godine je datum lansiranja zajedničke rusko-evropske misije „Egzo Mars 2020“ dva puta odložen nakon havarije tokom ispitivanja evropskog padobranskog sistema. Zatim je odloženo za 2020. godinu, ali je i tada zbog pandemije kovida pomereno na 2022. godinu. Pogodan trenutak za lansiranje sa Zemlje ka Marsu se događa jednom u dve godine.

Plan je da se na Crvenu planetu lansira ruska platforma „Kazačok“ i evropski rover „Rozalinda Frenklin“.

 Lansiranje ruske platforme i evropskog rovera će biti nastavak misije „Egzo-Mars 2016“, koju je činio evropski orbitalni modul TGO sa dva ruska naučna instrumenta i evropskog modula „Schiaparelli“. U oktobru 2016. godine je TGO izašao u orbitu oko Marsa i još uvek se tamo nalazi, a modul „Schiaparelli“ se srušio prilikom sletanja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ASTRONAUTI IZGORELI U APOLU 1: Katastrofa koja je potresla Ameriku i svet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)