NJIMA NE TREBA REALNOST: Zaharova o nemačkom obustavljanju projekta "Severni tok 2"

Novosti onlajn

22. 02. 2022. u 16:42

GASOVOD „Severni tok 2“ je spreman, ali Evropi nije potrebna realnost, ona radije povezuje ekonomiju sa politikom, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЊИМА НЕ ТРЕБА РЕАЛНОСТ: Захарова о немачком обустављању пројекта Северни ток 2

Nemci rado sarađuju sa Rusima u projektu "Severni tok 2" / Foto AP

- Cela priča se, generalno, vrti oko ovoga: naša energetska saradnja sa Evropom ne da mira Sjedinjenim Američkim Državama - rekla je Zaharova za radio „Dožd“ .

- Sam projekat je gotov, sve je spremno, ali već nekoliko meseci nema pokretanja. Danas su objavili da povlače proceduru odobravanja. Ne treba im realnost... treba im samo jedno: da direktno povezati politiku i energetski sektor - konstatovala je Zaharova.

Sa svoje strane, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija žali zbog izjave nemačkog kancelara da suspenduje sertifikaciju gasovoda „Severni tok 2“ i da je to čisto komercijalni projekat.

- Sa žaljenjem, jer smo stalno govorili da ovaj projekat nema nikakve veze sa politikom i da ne treba da ima. Ovo je čisto ekonomski, komercijalni projekat koji, osim obostrane koristi, treba da postane i stabilizujući element za tržište gasa u Evropi. I za njega su zainteresovani i dobavljači, odnosno mi, kao i primaoci našeg gasa, pre svega Nemačka, kao i sve druge evropske zemlje - konstatovao je Peskov.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u utorak da je naložio Ministarstvu ekonomije zemlje da preduzme „neophodan administrativni korak“ kojim bi se odmah poništila sertifikacija „Severnog toka 2“. Reč je o povlačenju dokumenta iz Ministarstva, na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatora gasovoda.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)