NAROD BEŽI IZ DONJECKA U RUSIJU: Deca iz sirotišta krenula prva, Putin doneo hitnu odluku - "Sve se kreće ka ratu" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

18. 02. 2022. u 18:50

LIDER Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin rekao je da se situacija u Donbasu kreće ka izbijanju oružanog sukoba.

НАРОД БЕЖИ ИЗ ДОЊЕЦКА У РУСИЈУ: Деца из сиротишта кренула прва, Путин донео хитну одлуку - Све се креће ка рату (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tviter/RT_com/301_AD/Jutjub/Denis Pušilin/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Pušilin je ranije rekao da se od danas organizuje masovna evakuacija stanovništva iz republike zbog moguće ukrajinske invazije. Prema njegovim rečima, u dogovoru sa ruskim rukovodstvom, spremna su mesta prijema i smeštaja u Rostovskoj oblasti.

- Nažalost, da - rekao je Pušilin u emisiji TV kanala "Rusija 24", odgovarajući na pitanje da li situacija u Donbasu ide ka ratu.

- Ofanziva u punom obimu može jednostavno da počne svakog trenutka - dodao je on.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci kolone vozila koja prelazi granicu sa Ruskom Federacijom, kao i autobusa spremih da prevezu stanovništvo.

Prema informacijama koje je objavila RIA Novosti, deca iz sirotišta širom Dosu prva evakuisana.

Gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubev obratio se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da pruži hitnu pomoć u vezi neočekivano velikog priliva izbeglica iz Donbasa, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Putin je razgovarao telefonom sa vršiocem dužnosti ministra za vanredne situacije Aleksandrom Čuprijanom i naložio mu je da hitno otputuje u Rostovsku oblast kako bi na licu mesta organizovao posao za stvaranje uslova za smeštaj, obezbeđivanje toplih obroka i svega neophodnog, uključujući medicinsku pomoć“, rekao je Peskov.

Ruski lider je takođe naložio Vladi Rusije da hitno obezbedi isplatu od po 10.000 rubalja (oko 115 evra) svakoj izbeglici koja stigne iz Donbasa u Rostovsku oblast.

BONUS GALERIJA: Situacija u Ukrajini - na ivici velikog rata

Predstavnici Donjecke i Luganske Narodne Republike saopštili su u četvrtak ujutro da su ukrajinske oružane snage otvorile vatru na njihove položaje. Ruslan Jakubov, šef kancelarije DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, rekao je za RIA Novosti da Kijev ignoriše sporazume iz Minska upotrebom minobacača i artiljerije.

Predstavnik LNR Rodion Mirošnik rekao je za RIA Novosti da granatiranjem teritorije republika Donbasa iz teškog naoružanja Kijev namerno krši mere prekida vatre u Donbasu potpisane u leto 2020.

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET - Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu