DO 2017. CIA IMALA ŠPIJUNA U PUTINOVOM UŽEM KRUGU: Agent otkriven i proteran, američki obaveštajci sada ne mogu da predvide sledeći potez

M.Đorđević

18. 02. 2022. u 15:57

Do 2017, CIA je imala tajno oružje u Rusiji — agenta sa pristupom užem krugu ruskog predsednika Vladimira Putina „koji je mogao da obaveštava Vašington o tome kako ovaj veliki taktičar razmatra svoje sledeće poteze“, piše američki Njujork tajms.

ДО 2017. ЦИА ИМАЛА ШПИЈУНА У ПУТИНОВОМ УЖЕМ КРУГУ: Агент откривен и протеран, амерички обавештајци сада не могу да предвиде следећи потез

Foto: Shutterstock/Profimedia

Međutim, agent je proteran iz Rusije, ostavljajući SAD u mraku u vezi Putinovog načina razmišljanja, navodi Njujork tajms. Sada su američke obaveštajne agencije na velikom testu jer ne mogu da predvide Putinove poteze oko Ukrajine.

Kako list objašnjava, neki obaveštajni zaključci se donose zahvaljujući elektronskim presretanjama, drugi su potkrepljeni periodičnim Putinovim razgovorima sa Bajdenom .Prema rečima američkih zvaničnika, ovo poslednje se pokazalo korisnim u razumevanju pogleda na svet ruskog predsednika.

Nekoliko američkih zvaničnika napominje da ruski lider ima običaj da čeka do poslednjeg trenutka pre nego što donese odluku, neprestano preračunavajući svoje opcije.

Foto Shutterstock

- Gospodin Putin, koji je karijeru započeo kao oficir KGB-a, predstavlja poseban problem. Pošto izbegava elektronske uređaje, često zabranjuje vođenje beleški i malo govori svojim pomoćnicima, mogućnosti da CIA dobije informacije o njegovim namerama i razmišljanjima su ograničene, priznaje jedan od američkih obaveštajaca za Njujork tajms.

-Mi suštinski ne razumemo — niko od nas ne razume — šta se dešava u glavi predsednika Putina, i stoga ne možemo da pravimo bilo kakve pretpostavke o tome kuda to vodi, rekla je predstavnica SAD pri NATO-u Džulijan Smit novinarima u utorak.

Prema navodima autora članka, jedan visoki američki zvaničnik koji se sastao sa ruskim kolegama u pokušaju da ublaži trenutnu krizu rekao je da je američka delegacija otišla sa osećajem da Putinovi predstavnici zauzimaju tvrd stav jer nisu znali šta njihov šef traži od njih.

Foto AP

Američki zvaničnici traže podatke od obaveštajnih službi dok pokušavaju da odgovore na najvažnije pitanje: kako Putin procenjuje verovatnoću svog uspeha, piše list. I američki i britanski zvaničnici dolaze do zaključka da je Putin počeo da preispituje status Rusije u svetu.

Neki bivši obaveštajni zvaničnici upozoravaju da, kada se predviđaju postupci lidera poput Putina, mora se biti svestan nedostatka informacija, primećuje list.

- Analitičari razumeju kako Putin razmišlja, njegovu ogorčenost i bes na Zapad i Sjedinjene Države, kaže Džon Sajfer, bivši oficir CIA-e koji je služio u Moskvi.

- Da li to znači da znamo šta će da uradi i kada će to uraditi ? Ne, jer da biste to uradili, morate mu ući u glavu.

Prema posanju Njujork tajmsa, saradnici Džoa Bajdena razvili su plan za Moskvu u vreme eskalacije tenzija u ukrajinskoj krizi, organizujući seriju pregovora na različitim nivoima, prateći teoriju da „dok Rusija razgovara sa Zapadom, iznosi svoje tvrdnje i postavljajući svoje zahteve, malo je verovatno da će doći do sukoba."

Džozef Bajden, Foto AP

Uprkos gore navedenom, bivši obaveštajni zvaničnici kažu da je rusko odeljenje u CIA-i, sa brojnim analitičarima i operativcima koji su svoju karijeru posvetili proučavanju Putina, i dalje snažno.

- Obaveštajna služba ne može nužno da predvidi vreme i datum, ali obaveštajna zajednica je uradila veoma dobar posao, dajući političarima jasnu sliku o situaciji, kako bi mogli da kreiraju svoju politiku, rekao je bivši oficir CIA Mark Polimeropulos , koji je nadgledao operacije u Rusiji i Evropi.

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!