POLICIJA BLOKIRA "KONVOJ SLOBODE": Neuspelo evropsko kopiranje kanadskog protesta protiv vakcinalnih propusnica

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

16. 02. 2022. u 18:11

PRIPADNICI "Konvoja slobode" lutaju Evropom, pokušavajući da iskažu neslaganje sa politikom vakcinalnih propusnica širom Starog kontinenta. Bili su u Parizu, Briselu, Strazburu, ali je policija sve ove skupove zabranila.

ПОЛИЦИЈА БЛОКИРА КОНВОЈ СЛОБОДЕ: Неуспело европско копирање канадског протеста против вакциналних пропусница

Foto AP

Pokret nastao na osnovu slične manifestacije u Kanadi, na evropskom tlu je dobio drugačiji oblik, tako što protest nose mnogo više automobilisti nego kamiondžije.

Hiljade učesnika krenulo je još sredinom prošle nedelje s juga Francuske i drugih delova ove zemlje, s ciljem da se u subotu okupe u Parizu. U tome su samo delimično uspeli, jer je policija ispisala kazne, pohapšene su najveće bundžije, a bačen je i poneki suzavac na Jelisejskim poljima koja su, ipak, deo dana bila blokirana.

Krenulo se, zatim, odatle ka Briselu, ali je policija bila nemilosrdna i na prilazu evropskoj prestonici do koje su se u ponedeljak probili samo najuporniji. Noć pre polaska za Brisel, u Lilu, jedan deo se odvojio i samoinicijativno krenuo za Strazbur, gde se ove sedmice održava zasedanje Evropskog parlamenta.

Ali, ni u Strazburu policija nije imala drugačije mišljenje od kolega u Parizu i Briselu. Tu i tamo, na ulicama grada na Rajni mogu da se vide po neki kamping-kamion ili automobil s oznakama protesta. Ostali su osujećeni.

Da bi se ipak čuo njihov glas, delegaciju učesnika "Konvoja slobode" primila je grupa evroposlanika. Sve se događa u trenutku kada mere protiv kovida ubrzano počinju da popuštaju, ali među onima koji se bune, nema samo antivaksera, već i onih kojima je dosta nelogične politike tokom kovida, ali i oslabljene kupovne moći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?