UNUŠTILI SU IH POŽARI, SUŠE I SEČE DRVEĆA: Na istočnoj obali Australije koale ugrožena vrsta

Tanjug

11. 02. 2022. u 23:07

AUSTRALIJA je danas uvrstila koale duž većeg dela svoje istočne obale na listu ugroženih vrsta nakon što su njihova staništa pogodili dugotrajna suša, šumski požari i seča drveća.

УНУШТИЛИ СУ ИХ ПОЖАРИ, СУШЕ И СЕЧЕ ДРВЕЋА: На источној обали Аустралије коале угрожена врста

Ilustracija - Foto AP

Naučnici i akademici upozoravaju da bi legendarni australijski sisar mogao da izumre osim ako vlada odmah ne interveniše da zaštiti njih i njihovo stanište.

- Stavljanje na listu naglašava izazove sa kojima se vrsta suočava - navela je ministarka životne sredine Suzan Lej u saopštenju. - Zajedno možemo da obezbedimo zdravu budućnost za koale i ova odluka će igrati ključnu ulogu u tom procesu.

Lej je rekla da će koale u državama Novi Južni Vels, Kvinslend i na teritoriji glavnog grada Australije biti označene kao ugrožene u odnosu na njihovu prethodnu oznaku kao ranjive.

Australija je izgubila oko 30 odsto koala u poslednje tri godine, saopštila je Australijska fondacija za koale prošle godine. Procenjuje se da ih ima manje od 58.000 sa više od 80.000 koliko ih je bilo 2018. godine. Najveći pad broja koala registrovan je u Novom Južnom Velsu, gde je njihov broj opao za 41 odsto.

U studiji Svetskog fonda za prirodu procenjuje se da su požari krajem 2019. i početkom 2020. godine usmrtili ili povredili više od 60.000 koala. Ali čak i pre požara, staništa koala su bila u opadanju zbog krčenja zemljišta za poljoprivredu, urbani razvoj, rudarstvo i šumarstvo.


BONUS VIDEO - DOK SE BEOGRAD BUDI: Kako izgleda jutro sa prelepim životinjama u zoološkom vrtu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri