NA TRONU SEDAM DECENIJA: Kraljica Elizabeta ulazi u istoriju

Novosti online

03. 02. 2022. u 23:04

KRALJICA Elizabeta Druga postaće u nedelju postati prva britanska vladarka koja je na prestolu bila 70 godina, čime će početi godina njenog platinastog jubileja.

НА ТРОНУ СЕДАМ ДЕЦЕНИЈА: Краљица Елизабета улази у историју

Foto:Printscreen/Jutjub

Ali, istorijski datum neće biti obeležen velikom ceremonijom, jer 95-godišnja kraljica godišnjicu očeve smrti tradicionalno provodi daleko od očiju javnosti.

NJena vladavina započela je kada je imala 25 godina i kad je u zabačenom delu Kenije sa svojim suprugom princom Filipom saznala za smrt oca, kralja DŽordža VI. Otada je postala jedina konstantna akterka u razdoblju brzih društvenih i političkih promena, poglavarka savremene Britanije i živa veza s njenom posleratnom i carskom prošlošću.

Kraljica je prema anketama redovno najpopularniji član kraljevske porodice, a otputovala je 23. januara na svoje imanje Sandringam na istoku Engleske. Ne očekuje se da će biti njenih javnih istupa u nedelju, u skladu s tradicijom.

četiri dana svečanosti predviđena su za početak juna, uključujući vojnu paradu, muzički koncert, ulične proslave, masovni piknik i "platinasto puding takmičenje". Izrađene su i posebne kovanice kako bi se obeležila dosad nezabeležena godišnjica.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

S PINKOM SAM ZAVRŠIO: Žika se povukao se ekrana - evo čime se danas bavi