DO POSLEDNJEG UKRAJINCA: Pentagon - Američki vojnici neće ratovati na tlu Ukrajine

Tanjug

03. 02. 2022. u 00:17

SJEDINjENE Države će za najmanje 3.000 vojnika povećati svoj kontigent u istočnoj Evropi, u jeku krize odnosa zapadnih saveznika i Rusije, a Džon Kirbi, portparol Pentagona, ističe da uprkos tim najavama američki vojnici neće učestvovati u borbama na tlu Ukrajine, ako do toga bude došlo.

ДО ПОСЛЕДЊЕГ УКРАЈИНЦА: Пентагон - Амерички војници неће ратовати на тлу Украјине

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Predsednik je stavio do znanja da u slučaju još jedne invazije ruskih snaga na Ukrajinu, američke snage neće biti angažovane na terenu, u borbama u Ukrajini. To je veoma jasno stavio do znanja. Međutim, istovremeno je bio jasan da imamo obavezu prema našim NATO saveznicima, da bismo osigurali da podržavamo Član 5. Zbog toga razmatramo niz opcija da pomognemo jačanju Alijanse na njenoj istočnoj granici - rekao je Kirbi za Glas Amerike.

Time se, kako je ustvrdio, dokazuje posvećenost američkih obaveza unutar NATO-a.

Kirbi je rekao da je iz SAD Ukrajini stiglo nekoliko pošiljki na osnovu predsednikovog odobrenja prošlog decembra.

Foto: Instagram/ukrainian_army

- Biće ih još i nastojimo da ubrzamo buduće isporuke opreme i pomoć Ukrajini. Radi se o naoružanju, ali i drugoj opremi: protivtenkovskim raketama, malokalibarskom oružju i municiji, kao i drugim vidovima podrške ukrajinskim oružanim snagama - rekao je Kirbi.

On je ukazao da pomoć ne šalju samo SAD, već i Britanci i neke baltičke države.

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...