POLITIČKO RASULO PRETI DA "POTOPI" ITALIJU: Zemlja stoji, problemi se gomilaju, ni šesto glasanje nije dalo predsednika

M. Ostojić - Stalni dopisnik iz Rima

28. 01. 2022. u 21:02

U ITALIJANSKOM Parlamentu danas su održana dva kruga glasanja, peti i šesti, ali i dalje nema imena predsednika Republike Italije koji treba da nasledi odlazećeg Serđa Matarelu.

ПОЛИТИЧКО РАСУЛО ПРЕТИ ДА ПОТОПИ ИТАЛИЈУ: Земља стоји, проблеми се гомилају, ни шесто гласање није дало председника

Foto EPA

Protekle noći Mateo Salvini lider Lige u ime koalicije desnog centra izneo je na svetlost ime novog kandidata za predsednika Republike, Marija Elizabeta Kazelati, sadašnja predsednice Senata. O kandidatu međutim nije razgovarao sa partijama levog centra kako se nadao lider Demokratske Partije (PD) Enriko Leta očekujući sporazum sa desnim centrom o zajedničkom rešenju.

Kako je počelo tako se i završilo, rezultat glasanja je da ni parlamentarci desnog centra nisu bili svi prisutni ili nisu glasali za svog kandidata, od 457 upisanih glasalo je samo 382, tako da objašnjenje da bi to bio veoma značajn izbor, prva žena u istoriji kao predsednik Republike, nije prošlo. Levi centar je definisao takvu kandidaturu „zbunjujućom i nedopustivom“ jer je reč o ličnosti sa drugim najvećim institucionalnim zaduženjem u zemlji a bez ikakve konsultacije sa vladinom većinom levog centra“ tako se ovaj politički tabor nije ni pojavio na glasanju a uzdržani su bili glasači partije Matea Rencija „Italia viva“.

Potom je popodne u pauzi između dva glasanja došlo do totalnog rasula, jednom rečju – sloma, i šesti krug je obeležila uzdržanost svih partija levog centra, a bele listiće ostavili su svi iz koalicije desnog centra. Videvši da se zapalo u potpuni ćorsokak, ima naznaka da će noć možda doneti neki rezultat nakon susreta i dogovora za sutrašnji sedmi krug glasanja i da će se pojaviti konačno ime kandidata kao proizvod zajedničkog stava, kojeg će podržati lider desnog centra Mateo Salvini, lider Pokreta 5 zvezdica Đuzepe Konte i PD Enriko Leta.

U vanrednom stanju, kako ekonomskom tako i pandemijskom, u kome se nalazi Italija, iz redova lekara specijalista za infektivne bolesti stiže zaprepašćenost i komentar da takva slika Italije koja nije u stanju da izabere predsednika Republike u ovakvoj situaciji u inostranstvu sigurno ružna. Sve je zaustavljeno - „traganje kako obuzdati kovid-19 u školama, na poslu, u bolnicama, da li nastaviti sa istim restriktivnim merama kao pre godinu dana dok druge zemlje to čine, a izvesne mere već su i prevaziđene“.

Rečju Parlament se ne bavi gorućim problemima, a da se ide ka destabilizaciji zemlje upozoravaju sa svih strana, ali o tome čini se kao da ne misle oni koji predlažu i glasaju za kandidate bez sporazuma različitih partija i ne obazirući se kakvu štetu nanose zemlji koja je na mnogim poljima na kolenima.

BONUS VIDEO: DAN KADA JE KONAČNO ZATVOREN ČERNOBILj - Posledice nuklearne katastrofe trajaće 24.000 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)