KINESKI NAUČNICI UPOZORAVAJU: Neočekivano otkriven novi soj kornavirusa, moguća velika opasnost

Sputnjik

27. 01. 2022. u 13:20

KINESKI naučnici upozorili su na "potencijalnu pretnju po biološku bezbednost" koju predstavlja novi soj koronavirusa, koji se može preneti sa životinja na ljude i ne može biti "unakrsno neutralisan" antitelima koja ciljaju kovid.

КИНЕСКИ НАУЧНИЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Неочекивано откривен нови сој корнавируса, могућа велика опасност

korona

Istraživači, od kojih većina dolazi sa Univerziteta Vuhan, "neočekivano su otkrili" da soj NeoKoV otkriven u Južnoj Africi i njegov "bliski srodnik" PDF-2180-CoV mogu efikasno koristiti neke vrste enzima 2 koji konvertuje angiotenzin šišmiša (ACE2) i ljudski ACE2 za ulazak - prenosi RT.

Predizdanje, objavljeno na portalu biorxiv, navodi da infekcija sojem koji sada cilja slepe miševe, "ne može biti unakrsno neutralisana antitelima koja ciljaju SARS-CoV-2 ili MERS-CoV".

Priznajući da priroda NeoKoV-a "ostaje zagonetna", naučnici upozoravaju na "potencijalnu pretnju ljudskoj biološkoj bezbednosti, uz visoku stopu smrtnosti i stopu prenosa".

Nakon svega – kako da znamo da smo ga zaista preležali

Druge nedavne studije, koje su takođe sproveli kineski naučnici, pokazale su da je "progenitor" varijante omikrona, koja je izazvala novi talas infekcija širom sveta i koja je sada dominantna u mnogim zemljama, "preskočila sa ljudi na miševe, brzo akumulirala mutacije koje su pogodile zarazi tog domaćina, a zatim se vratila na ljude".

BONUS VIDEO: 

POZITIVNI ILI NEGATIVNI, UTVRDITE SAMI: Kako se koristi kućni test na kovid?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

TRESLO SE INDONEŽANSKO OSTRVO: Jak zemljotres 6,1 stepen Rihterove skale pogodio Sumatru