MEDVEDEV: Ne sme biti rata ni na koji način

Tanjug

27. 01. 2022. u 11:50

PROCES pregovora o bezbednosnim garancijama je jedini način da se sadašnja situacija reši, a da biste izbegli rat, morate pregovarati, izjavio je danas potpredsednik ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

МЕДВЕДЕВ: Не сме бити рата ни на који начин

Foto: AP - Alexei Nikolsky

- Ne sme biti rata ni na koji način, niko ne traži da započne rat, i mora se učiniti sve da se izbegne bilo kakav rat - poručio je Medvedev ruskim medijima, a prenosi agencija TASS.

U tom smislu, kako naglašava, najvažnija i “jedina opcija je pregovaranje o bezbednosnim garancijama, uključujući političkim i diplomatskim sredstvima”, kao i korišćenje principa nedeljivosti bezbednosti u međusobnim odnosima, koji je, kako ukazuje, ugrađen u sve evropske i međunarodne temeljne dokumente i koji sugeriše da niko ne može da jača svoju bezbednost na štetu bezbednosti neke druge zemlje.

Medvedev je, međutim, ukazao da postoje ljudi koji zarađuju na tenzijama i na pričama o ratnom scenariju.

Govoreći o dokumentima o bezbednosnim garancijama koje je Moskva predala SAD i NATO-u, Medvedev je rekao da su ti dokumenti vrlo konkretni i određeni, i da su odraz zabrinutosti zvanične Moskve.

- Nije samo reč o Ukrajini ili bilo kojoj drugoj državi, već o realnoj opasnosti po nacionalnu bezbednost naše zemlje - izjavio je potpredsednik Saveta za bezbednost.

Ako se, na primer, kako dodaje, Ukrajina pridruži NATO-u, nova vojna baza sa novim ofanzivnim oružjem pojavila bi se odmah na granici sa Rusijom.

- U takvim uslovima bismo završili u veoma komplikovanoj geopolitičkoj situaciji i to svakako moramo uzeti u obzir. To je ono o čemu se radi u dokumentima, koji su sačinjeni i predati američkoj strani - izjavio je on.

Napominje i da NATO ne uspeva da održi svoje obećanje o neširenju na istok i da se prebacio na ruske granice.

- Obećali su da neće širiti NATO, ali nisu održali obećanje. Kažu “mi ništa nismo potpisali?” Ali svi dobro znamo ko je i kada dao takva obećanja i takva uveravanja - naglasio je Medvedev.

SAD i NATO uputili su juče Moskvi odgovor na predlog Rusije povodom dokumenta o bezbednosnim garancijama.

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SRUŠILA SE ZGRADA OD 10 SPRATOVA U IRANU: Poginule četiri osobe, spasioci izvlače zarobljene (FOTO/VIDEO)