IZVINJENJE POSLE ŠEST DECENIJA: Francuska traži oproštaj od Alžiraca koji su stali na njenu stranu

G. Čvorović - Od stalnog dopisnika: PARIZ

26. 01. 2022. u 15:50

FRANCUSKI senat usvojio je jednoglasno predlog zakona kojim se Francuska izvinjava Alžircima koji su se u Alžirskom ratu borili na strani Francuske, zbog lošeg tretmana koji su kasnije imali.

ИЗВИЊЕЊЕ ПОСЛЕ ШЕСТ ДЕЦЕНИЈА: Француска тражи опроштај од Алжираца који су стали на њену страну

Foto: Profimedia/Ilustracija

Mnogi od njih su svojevremeni ostavljeni na milost i nemilost novim vlastima, i poubijani su u masakrima, dok su oni koji su u malom broju uspeli da stignu u Francusku uglavnom bili smatrani građanima drugog reda. Pre senatora, predlog zakona su usvojili i poslanici narodne skupštine. U tekstu se, između ostalog, ističe da je reč o tragediji i tamnoj stranici francuske istorije.

Prethodno je, šezdeset godina posle kraja rata u kojem je general de Gol okrenuo leđa harkijima, oprost od njih i njihovih familija zatražio aktuelni predsednik Emanuel Makron.

Oko četrdesetak hiljada harkija, odnosno 90.000 računajući i članove porodica, prihvaćeni su u Francuskoj, ali su imali krajnje nedostojne uslove života. Gotovo polovina ih je bila smeštena u izolovanim kampovima, a neki i u šatorima usred zime. Za pretrpljene nevolje namenjeno je 302 miliona evra, što će biti podeljeno na oko 50.000 harkija ili njihovih naslednika.

Pretpostavlja se da se na strani Francuske borilo oko 200.000 Alžiraca, od kojih je samo četvrtina uspela da se domogne ove zemlje na kraju rata, iako je sporazumom iz Evijana bilo predviđeno da se svi spasu. Računa se da danas u Francuskoj živi između 500 i 800 hiljada harkija i njihovih potomaka.

BONUS VIDEO: VAŠINGTONSKE TAJNE - Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KADA ĆE BITI ZAVRŠENA RUSKA SPECIJALNA OPERACIJA? Patrušev jasno rekao - Svi ciljevi koje je postavio Putin biće ostvareni