DIMNE BOMBE, BAKLJE, SUZAVAC I RAFALI U KIJEVU: Demonstranti pokušali da uđu u zgradu Rade, sukobili se sa policijom! (VIDEO)

Novosti online

25. 01. 2022. u 21:46

U KIJEVU su preduzetnici koji traže poreske olakšice pokušali da uđu u zgradu Vrhovne Rade, posle toga je izbila tuča između njih i policije.

ДИМНЕ БОМБЕ, БАКЉЕ, СУЗАВАЦ И РАФАЛИ У КИЈЕВУ:  Демонстранти покушали да уђу у зграду Раде, сукобили се са полицијом! (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Demonstranti su se prošetali centralnim ulicama grada. Među njihovim zahtevima je i usvajanje predloga zakona o pojednostavljenom sistema korišćenja kasa i druge olakšice u Poreskom zakoniku. Nakon šetnje demonstranti su se vratili pred zgradu Rade i nastavili proteste.

Inicijativna grupa demonstranata pokušala je nakon toga da uđe u zgradu parlamenta. Zbog toga je došlo do tuče, a policija je upotrebila suzavac i privela nekoliko učesnika mitinga, uključujući organizatore koji su se sa bine obraćali okupljenima.

Policija je potom potisnula preduzetnike dalje od zgrade Rade, ali su sukobi nastavljeni. Tokom sukoba, demonstranti su palili dimne bombe i baklje.

Situacija kod zgrade Vrhovne rade Ukrajine u Kijevu, gde se održava miting preduzetnika, stabilizovala se posle sukoba demonstranata i policije i masovnih hapšenja, prenosi RIA Novosti. Kako je precizirano, deo demonstranata se razišao.

Kako navodi agencija, trenutno u akciji učestvuje oko 500 ljudi. a licu mesta je više policajaca nego učesnika.

Ukrajinski privatnici počeli su proteste u novembru 2020. Prvo su se protivili ograničenjima zbog virusa korona, kasnije su počeli da traže ukidanje određenih zakonskih normi u poreskoj oblasti. Preduzetnici se, između ostalog, protive zakonima koji nalažu da vlasnici malih preduzeća imaju kase. Od 15. decembra 2020. protestuju bez prestanka i sada dežuraju u centralnom delu Kijeva, povremeno održavajući šetnje i mitinge.

(Raša Tudej/ Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Ruska protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski Su-24 u području Zmijskog ostrva (VIDEO)