GLAS ZA 13. PREDSEDNIKA: Rim čeka novog žitelja Kvirinala

M. OSTOJIĆ, Specijalno za "Novosti"- Rim

24. 01. 2022. u 22:27

U ITALIJI je danas počeo proces izbora za novog, 13. po redu predsednika, a sadašnji predsednik Republike Serđo Matarela, kome 3. februara ističe mandat, ne želi da se ponovo kandiduje posle sedam godina na mestu prvog čoveka Kvirinalske palate u Rimu, službene rezidencije predsednika Italije.

ГЛАС ЗА 13. ПРЕДСЕДНИКА: Рим чека новог житеља Квиринала

Foto EPA

Glasa 1.007 tzv. velikih glasača - senatora, poslanika Skupštine, i 58 regionalnih deputata. Nijedna partija nema kvorum da bi sama mogla da izabere predsednika, zato je u prva tri kruga glasanja, do srede, potrebna dvotrećinska većina, a od četvrtog glasanja, u četvrtak pa nadalje, cenzus se spušta na prostu većinu, odnosno 504 glasa za izbor novog predsednika.

Zvaničnih kandidata nema, svaki poslanik na parčetu papira napiše ime po svom izboru, glasanje je tajno, glasači pozitivni na kovid glasaće iz automobila ili sanitetskog vozila, ubacujući listić sa imenom kroz prozor u glasačku kutiju.

Serđo Matarela, Foto AP

Uslovi koje kandidat za predsednika Republike mora da ispuni su godine, mora da ima više od 50, da je državljanin Italije i da poseduje građanska i politička prava. Predviđeno je jedno glasanje dnevno jer se smatra da će biti potrebno oko četiri do pet sati da se obavi proces glasanja.

Predviđanja ko bi mogao da postane novi predsednik Republike Italije su vrlo široka, pa se tako pominje i mogućnost da sadašnji premijer Mario Dragi bude jedan od kandidata za predsednika Republike, a da se kasnije izabere novi premijer.

Italijanska istorija govori da put do izbora može biti nepredvidljiv i dug. Rekorder u dužini krugova posle kojih je izabran drži Đovani Leone, "ustoličen" 1971. Za funkciju predsednika su mu bila potrebna 23 prebrojavanja glasova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna