ŠEF ODBORA DUME ZA ODBRANU: Uz „Cirkone“ razmeštanje ruskih vojnih baza u Latinskoj Americi postaje nepotrebno

Novosti online

23. 01. 2022. u 00:33

EVENTUALNO razmeštanje ruske vojne infrastrukture u Latinskoj Americi, konkretno na Kubi i u Venecueli, moglo da bude nepotrebno zahvaljujući činjenici da Rusija poseduje hiperzvučne rakete „Cirkon“, ocenili su u ruskoj Dumi.

ШЕФ ОДБОРА ДУМЕ ЗА ОДБРАНУ: Уз „Цирконе“ размештање руских војних база у Латинској Америци постаје непотребно

Foto: Printskrin

-Uz postojanje savremenih vidova naoružanja, kao što su hiperzvučne rakete, više nema potrebe za razmeštanjem ruskih vojnih baza na Kubi i u Venecueli jer brod naoružan raketama ‘Cirkon’ koji bi se nalazio u jednoj uslovnoj tački na Atlantiku bio bi u potpunosti sposoban da izvrši bilo koji zadatak i da odmah ode – to može da bude brod ili podmornica, rekao je šef Odbora Dume za odbranu Andrej Kartapalov u emisiji „Solovjov lajv“.

Prema njegovim rečima, baza je nepokretan objekat koji s jedne strane predstavlja pretnju, ali je, s druge strane, i sam ranjiv.

„Zbog toga mislim da nije neophodno razmeštati infrastrukturu, i teško da se ta ideja i razmatra, ali ništa se ne može isključiti“, ocenio je političar.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je nedavno na temu raspoređivanja ruske vojne infrastrukture na Kubi i u Venecueli da ništa ne može da potvrdi ali ni da isključi.

Foto: Printskrin

S druge strane, savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan je rekao da će Amerika odlučno reagovati ako Rusija bude raspoređivala svoje vojne snage u Latinskoj Americi.

„Cirkon“ je prva hipersonična krstareća raketa na svetu sposobna za kontinuirani aerodinamični let sa manevrisanjem u gustim slojevima atmosfere uz pomoć sopstvenog potiska motora tokom čitave rute. Ona može podjednako efikasno da pogađa ciljeve na kopnu i na vodi. Rakete „Cirkon“ mogu da dostignu brzinu do devet maha (preko 10.000 kilometara na sat), a njihov domet je preko 1.000 kilometara. Planirano je da ovim raketama budu naoružane podmornice i brodovi.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KRALJICA ŠALJE PORUKU NACIJI: Elizabeta donela odluku kako će proslaviti 70 godina na tronu