DIREKTOR FAJZERA: Godišnja vakcina bi bila poželjnija, nego češće buster doze

Tanjug

22. 01. 2022. u 22:50

IZVRŠNI direktor kompanije Fajzer Ink Albert Burla izjavio je danas da bi godišnja vakcina protiv kovida 19 bila poželjnija od češćih buster vakcina u borbi protiv pandemije korona virusa.

ДИРЕКТОР ФАЈЗЕРА: Годишња вакцина би била пожељнија, него чешће бустер дозе

Foto Tanjug/AP

Fajzer/BajonTekova vakcina protiv kovida 19 pokazala se efikasnom protiv teških bolesti i smrti uzrokovanih jako mutiranom varijantom omikron, ali manje efikasna u sprečavanju prenošenja, preneo je Rojters.

Sa porastom broja slučajeva, neke zemlje su proširile programe davanja treće doze vakcine protiv kovida 19 ili skratile period između davanja dve doze vakcine.

U intervjuu za izraelski N12 njuz, Burla je, upitan da li smatra da buster vakcina treba da se daje svakih četiri do pet meseci, rekao da se nada "da ćemo imati vakcinu koju ćete morati da dobijete jednom godišnje".

-Jednom godišnje - lakše je ubediti ljude da to urade. Ljudi to lakše pamte, istakao je on.

-Dakle, iz perspektive javnog zdravlja, to je idealna situacija. Gledamo da vidimo da li možemo da stvorimo vakcinu koja pokriva omikron i ne zaboravlja druge varijante i to bi moglo biti rešenje, rekao je Burla.

On je istakao da bi Fajzer mogao biti spreman da podnese zahtev za odobrenje za redizajniranu vakcinu za borbu protiv omikrona i masovno je proizvede već u martu.

BONUS VIDEO: "NOVOSTI" U CRVENOJ KOVID ZONI U BATAJNICI - Nevakcinisani su u smrtnoj opasnosti, oboleli pristižu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TEHERAN JOŠ NE SPREMA ODMAZDU: Posle izraelskih udara na iransko tle neizvesna eskalacija sukoba na Bliskom istoku