RUSI NA SAHALINU DIŽU NOVI GRAD: Plan je da se grad budućnosti podigne pored jedne od najvećih i strateški važnih luka

Novosti onlajn

22. 01. 2022. u 20:50

RUSIJA razmatra mogućnost da se na Sahalinu podigne grandiozan grad novog tipa pored morske luke Korsakov.

РУСИ НА САХАЛИНУ ДИЖУ НОВИ ГРАД: План је да се град будућности подигне поред једне од највећих и стратешки важних лука

Foto Tanjug

Ovakvi poduhvati nisu česti u svetu. Potpuno novi grad sagrađen i u regionu Guandun u južnom delu Kine i predstavlja kopiju austrijskog gradića Halštat. Treba pomenuti i Masdar Siti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima jer je prvi na svetu koji se snabdeva energijom od sunca i iz drugih obnovljivih izvora energije.

U Rusiji je projekat ovog tipa realizovan samo u Sočiju. Zato je i veoma zanimljiva najava da će se na Sahalinu izgraditi novi grad.

Plan je da se grad budućnosti podigne pored jedne od najvećih i strateški važnih luka u Rusiji. Vlada Sahalinske oblasti računa na to da će se uspostaviti transportne i logističke veze, dati dodatni podsticaj socijalno-ekonomskom razvoju celog ruskog Dalekog istoka, povećati konkurentnost privrede i stvoriti povoljna investiciona klima.

- Važno nam je da razvijamo transportno-logistički biznis. Ako se tome dodaju i ostali komforni uslovi, onda sa ostrva niko ne bi odlazio, nego bi dolazili sa svih strana Rusije. Upravo je zbog toga i nikla ideja da se pored luke Korsakov sagradi novi savremeni grad, ekološki čist, sa modernim tehnologijama za snabdevanje energijom i bespilotnim transportoM - rekao je gubernator Sahalinske oblasti Valerij Limarenko.

Na izradi modela novog grada angažovana je Agencija za strateški razvoj „Centar“ čiji su eksperti oduševljeni novim mogućnostima.

- Rusija nema velikog iskustva u izgradnji gradova novog tipa, samim tim je zadatak interesantniji i ambiciozniji. Potrebno je razraditi model apsolutno novog grada i odrediti pravac njegovog razvoja, napraviti ga da u isto vreme bude komforan i udoban za život, moderan i bezbedan - kaže generalni direktor „Centra“ Sergej Georgijevski.

Pored toga, eksperti će sprovesti i antropološko istraživanje i čak odrediti tipove budućih stanovnika grada, predvideti njihov broj i način života.

BONUS VIDEO:

PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

( Sputnjik )

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna