STOLTENBERG: Predložio sam da se što pre nastave pregovori o bezbednosti sa Rusijom

Novosti onlajn

18. 01. 2022. u 16:01

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da je predložio saveznicima i Moskvi da se u okviru Saveta Rusija-NATO što pre nastave pregovori o bezbednosti.

СТОЛТЕНБЕРГ: Предложио сам да се што пре наставе преговори о безбедности са Русијом

Foto: Yves Herman, Pool via AP

- Sada je glavni zadatak ostvariti napredak na političkom nivou. Saveznici u NATO spremni su da se ponovo sastanu sa predstavnicima Rusije. Danas sam pozvao Rusiju i saveznike da učestvuju u nizu sastanaka u okviru Saveta Rusija-NATO u najskorije vreme, kako bismo razgovarali o onome što zabrinjava nas, ali i Rusiju - rekao je Stoltenberg u Berlinu na zajedničkoj konferenciji sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Za NATO je najvažnije, rekao je on, da se ne dopusti vojni napad na Ukrajinu.

U Briselu je prošle srede održan sastanak Saveta Rusija-NATO. Sastanak je usledio nakon razgovora o bezbednosnim garancijama između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, održanih 9-10. januara u Ženevi. U četvrtak, posle zasedanja Saveta Rusija-NATO, održane su konsultacije na bečkoj platformi Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.

Povod za razgovore je nacrt sporazuma o bezbednosnim garancijama koji je Moskva uputila Vašingtonu i njegovim saveznicima u decembru. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

O „Severnom toku 2“

Generalni sekretar NATO rekao je da je za Alijansu, kada je reč o „Severnom toku 2“, važno da se izvrši diversifikacija izvora isporuka gasa.

- Saveznici imaju različita gledišta po pitanju ‘Severnog toka 2’. Ali, svi se slažu u stavu da je važno diversifikovati izvore isporuka energenata iz različitih razloga - kako ekoloških, tako i bezbednosnih, rekao je on.

BONUS VIDEO:

PANIKA U AMERICI: Trupe, duge cevi, vanredno stanje... Šta sledi narednih dana?

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024