AMERIČKI SENAT ODBIO SANKCIJE SEVERNOM TOKU 2: Bela kuća rezervisana prema ruskom gasovodu

D. D. S.

14. 01. 2022. u 12:20

NACRT republikanskog zakona o uvođenju sankcija kompanijama koje sudeluju u izgradnji gasovoda Severni tok 2, koji povezuje Rusiju i Nemačku, a SAD mu se protive, nije prošao u američkom Senatu. Nekoliko demokrata glasalo je kao i njihove konzervativne kolege, ali za prihvatanje nacrta trebalo je 60 senatorskih glasova u gornjem domu Kongresa koji trenutno kontrolišu demokrate.

АМЕРИЧКИ СЕНАТ ОДБИО САНКЦИЈЕ СЕВЕРНОМ ТОКУ 2: Бела кућа резервисана према руском гасоводу

Nemci rado sarađuju sa Rusima u projektu "Severni tok 2" / Foto AP

Visoko pozicionirani demokratski senatori otkrili su još jedan predlog sankcija kojima bi se Putin kaznio u slučaju napada na Ukrajinu. U tekstu koji ima podršku Bele kuće, pozivaju se SAD da "promisle o raspoloživim i o prikladnim merama" kojima bi se sprečilo puštanje u rad Severnog toka 2 koji se naziva "sredstvom zlonamernog uticaja Ruske Federacije".

SAD ocenjuju da će gasovod povećati energetsku zavisnost Evrope od Moskve. Tekst koji su u Senatu predložili republikanci predviđa sankcije za sve subjekte koji sudeluju u planiranju, izgradnji i korišćenju tog podmorskog gasovoda dugog 1.230 kilometara. Teksaški senator Ted Kruz, koji je predložio zakonski nacrt, izrazio je žaljenje što tekst nije prošao:

- Samo brzo uvođenje sankcija može promeniti Putinovo razmišljanje, sprečiti ukrajinsku invaziju i otkloniti egzistencijalnu pretnju kakva je Severni tok 2 - saopštio je on posle glasanja, prenosi AFP.

Prethodno je i republikanski čelnik u Senatu Mič Mekonel pozvao da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pošalje "oštro upozorenje" da se "neće moći koristiti energijom kao oružjem".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati