NOVI INCIDENTI MEĐU AMERIČKIM DIPLOMATAMA: Još četvoro članova ambasade SAD pogođeno Havanskim sindromom

P. Z. S. / Sputnjik internešnl

13. 01. 2022. u 21:50

INCIDENTI u vezi sa takozvanim "Havanskim sindromom" prvi put su izašli na videlo 2016. godine, kada su mediji objavili da su američke diplomate sa sedištem u kubanskoj prestonici počele da doživljavaju čudne zvukove koji su uticali na njihov sluh i kognitivne sposobnosti.

НОВИ ИНЦИДЕНТИ МЕЂУ АМЕРИЧКИМ ДИПЛОМАТАМА: Још четворо чланова амбасаде САД погођено Хаванским синдромом

Foto Arhiva

Činilo se da su 2021. četvoro američkih diplomata koji su služili u evropskim misijama takođe bolovali od misterioznog neurološkog oboljenja nazvanog Havanski sindrom, objavio je Vol strit džurnal (The Wall Street Journal - WSJ).

List je citirao neimenovane izvore koji su rekli da su troje diplomata bili stacionirani u američkoj misiji u Ženevi u Švajcarskoj, a četvrti zaposleni je radio kao deo američke misije u Parizu, u Francuskoj. Najmanje jedna osoba iz Ženevskog tima je navodno evakuisana u SAD kako bi tamo dobila medicinsku pomoć.

Američki Stejt department nije komentarisao izveštaj WSJ, što je najnoviji slučaj u nizu od kraja 2016, kada su mediji prvi put spomenuli ono što Vašington opisuje kao „anomalni zdravstveni incident“.

U to vreme, ovo je bila fraza koju je Stejt department koristio da opiše Havanski sindrom koji su prvi spomenuli radnici američke ambasade na Kubi pre nego što se proširio na oko 200 američkih zvaničnika širom Zemlje, uključujući Kinu, Rusiju, Austriju i nekoliko afričkih zemlje.

Diplomate su rekle da su iskusile prodorne zvukove koji su izazvali dugotrajne zdravstvene efekte, uključujući mučninu, vrtoglavicu, tintus i maglu u mozgu.

Američka vlada je prvobitno okrivila Rusiju za navodne akustične napade, ali je Moskva te optužbe odbacila kao neosnovane i apsurdne.

U novembru 2021, državni sekretar Entoni Blinken je jasno stavio do znanja da je Bajdenova administracija „pomno fokusirana” na rešavanje incidenata sa Havanskim sindromom, tvrdeći da su oni naneli ozbiljne fizičke i fiziološke povrede otkako su prvi put prijavljeni pre više od pet godina.

Ovo je usledilo nakon naučnog pregleda koji je naručio Stejt department i napisala nezavisna naučna savetodavna grupa JASON tvrdeći da je Havanski sindrom najverovatnije izazvan insektima, a ne mikrotalasnim oružjem kako se prvobitno pretpostavljalo.

-Verujemo da su snimljeni zvuci mehaničkog ili biološkog porekla, a ne elektronski. Najverovatniji izvor je indijski kratkorepi cvrčak, navodi se u istraživanju sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti.

BONUS VIDEO - KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna