AMERIČKA VOJSKA VEŽBA ZBACIVANJE VLADE: Sve specijalne jedinice će izvoditi vežbu u gerilskom ratu u svrgavanju "nelegitimne vlade"

P. Z. S. / Sputnjik internešnl

13. 01. 2022. u 17:44

OPERATIVCI CIA nisu jedino oruđe za rušenje „neprijateljskih” režima kojim Vašington raspolaže.

АМЕРИЧКА ВОЈСКА ВЕЖБА ЗБАЦИВАЊЕ ВЛАДЕ: Све специјалне јединице ће изводити вежбу у герилском рату у свргавању нелегитимне владе

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Svi pripravnici specijalnih snaga SAD moraju da polože vežbu tokom završnog ispita.

Američka vojska će od 23. januara sprovesti vežbe poznate kao Robin Sage u Severnoj Karolini kako bi pripremila mlade regrute specijalnih jedinica da učestvuju u gerilskom ratu protiv „brojčano nadmoćnijeg neprijatelja“.

Tokom dvonedeljne vežbe regruti će biti smešteni u „politički nestabilnu“ izmišljenu zemlju poznatu kao Pineland, gde će pomagati lokalnim gerilcima da izvrše izviđačke misije, sprovode napade i organizuju zasede protiv snaga „nelegitimnog vlada“. Njihov krajnji cilj u ovoj vežbi je rušenje vladajućeg režima.

Foto Tanjug/AP

Vežba takođe uči buduće pripadnike specijalnih snaga kako da rade sa svojim gerilskim partnerima: od obuke i pomoći u misijama, do sprečavanja da počine ratne zločine.

Vežbe Robin Sage, nazvane po američkom pukovniku Džeriju Majklu Sejdžu (Jerry Michael Sage), koji je pobegao iz nacističkog zatočeništva posle više od deset pokušaja, održavaju se od 1974. godine i služe kao završni ispit za regrute specijalnih snaga. Međutim, oni su tek nedavno postali poznati javnosti.

Vojska SAD koordinira ove vežbe sa lokalnim vlastima, pa čak i privlači lokalne civile kao „aktere“ od 2002. Prelazak vežbi na transparentnost dogodio se nakon incidenta u kojem je jedan regrut ubijen, a drugi povređen od strane zamenika lokalnog šerifa, koji je pogrešno smatrao da su naoružani vojnici koji nisu nosili uniforme američke vojske kriminalci.

BONUS VIDEO - KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a