LICEMERJE STOLTENBERGA: SFRJ se nije raspala zbog NATO

Tanjug

12. 01. 2022. u 21:35

GENERALNI sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas na pres konferenciji nakon sastanka Zajedničkog saveta NATO-Rusija u Briselu da je NATO odbrambeni savez koji nije odgovoran za raspad SFR Jugoslavije.

ЛИЦЕМЕРЈЕ СТОЛТЕНБЕРГА: СФРЈ се није распала због НАТО

Jens Stoltenberg / Arhiva

On je tako reagovao na pitanje novinara da komentariše tvrdnje Rusije da je uloga NATO-a u Jugoslaviji i Libiji kontroverzna.

Stoltenberg je potvrdio i da su tokom sastanka Saveta NATO-Rusija predstavnici Hrvatske, Slovenije i Crne Gore govorili o tome šta se zaista događalo tokom raspada Jugoslavije, a šta je suprotno onome što su Rusi danas govorili.

-Nekoliko zemalja iz bivše Jugoslavije je vrlo jasno na stanovištu da se Jugoslavija nije raspala zbog NATO. Postojali su unutrašnji razlozi za njen raspad, a NATO je ušao kasnije, na osnovu mandata UN, da zaustavi zločine u BiH. Dakle, cela ideja da je NATO upotrebio vojnu silu da promeni granice na Balkanu je pogrešna, rekao je Stoltenberg ističući da Severnoatlantska alijansa nikada ni jednu naciju nije primoravala da uđe u savez, navodi se na zvaničnom sajtu NATO.

Foto: Printskrin

Stoltenberg je poručio da je apsolutno pogrešna ideja da je proširenje NATO agresivno, ocenivši da je proširenje alijanse "kamen temeljac za širenje demokratije i slobode širom Evrope".

-Zemlje koje su ranije bile deo Varšavskog pakta Sovjetskog Saveza su zapravo slobodno, kroz nezavisne demokratske procese, izabrale da uđu u NATO jer su želele da budu deo odbrambenog vojnog saveza koji garantuje bezbednost, rekao je generalni sekretar Stoltenberg.

On je ocenio da su se granice u bivšoj Jugoslaviji menjale iz unutrašnjih razloga u SFRJ.

-Da, NATO je ušao, ali to je učinjeno da se zaustave zločini, da se zaštite ljudi, zaključio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

BONUS VIDEO: NAJNOVIJE BESPILOTNE LETELICE - Dronovi koji čuvaju srpsko nebo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (13)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri