PRVI LET NAJMODERNIJEG RUSKOG BOMBARDERA: Završena puna modernizacija Tu-160M “Beli labud”

P. Z. S. / Sputnjik internešnl

12. 01. 2022. u 20:17

PRVI modernizovani strateški bombarder Tu-160M izveo je u sredu svoj prvi 30-minutni let, saopštila je kompanija Rosteh novinarima.

ПРВИ ЛЕТ НАЈМОДЕРНИЈЕГ РУСКОГ БОМБАРДЕРА: Завршена пуна модернизација Ту-160М “Бели лабуд”

Foto: EPA

-12. januara, sa aerodroma Kazanskog avio-zavoda prvi modernizovani strateški bombarder Tu-160M izvršio je prvi let. Let se odvijao na visini od 600 metara i trajao je oko 30 minuta, kaže državna korporacija.

Tokom leta, rekao je Rostek, posada probnih pilota izvela je manevre kako bi proverila stabilnost i upravljivost letelice u vazduhu.

Program reprodukcije aviona Tu-160 u modernizovanom obliku Tu-160M pokrenut je odlukom ruskog predsednika. Avion je zadržao izgled ali je kreiran na novoj tehnološkoj osnovi korišćenjem digitalnih tehnologija.

Ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov rekao je da je obnovljen puni ciklus proizvodnje Tu-160, ali već u modifikaciji M, uz korišćenje modernizovanih motora, modernizovanih sistema upravljanja avionima, navigacionih sistema i sistema za kontrolu naoružanja.

-Danas vidimo značajne izglede za Tu-160 platformu, dalji razvoj će omogućiti njeno korišćenje za nove vrste naoružanja, uključujući i perspektivne, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, modernizacija Kazanskog vazduhoplovnog kombinata odigrala je važnu ulogu u obnavljanju proizvodnje ovog jedinstvenog aviona.

-Osnovni značaj današnjeg događaja je da je nova mašina potpuno obnovljena od nule. Sistemi i oprema u novoj mašini su ažurirani i modernizovani za 80 odsto, rekao je generalni direktor UAC Jurij Sljusar.

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri