IGRE OKO SEVERNOG TOKA 2: Demokrate brine sukob s Berlinom koji im je potreban zbog Rusa

D. D. S.

11. 01. 2022. u 12:45

U AMERIČKOM Kongresu lome se koplja oko sankcija gasovodu Severnog toka 2 između demokrata i republikanaca, ali sa dalekosežnim posledicama po odnose Vašingtona sa Berlinom, ali i Moskvom.

ИГРЕ ОКО СЕВЕРНОГ ТОКА 2: Демократе брине сукоб с Берлином који им је потребан због Руса

Foto AP

Očekuje se da će ovaj zakon o sankcijama Severnom toku 2 biti na glasanju u Senatu ove nedelje pošto su dve stranke postigle dogovor prošlog meseca, prema kojem će republikanski senator Ted Kruz, pod uslovom da zakon bude usvojen, odustati od osporavanja desetak Bajdenovih nominacija za ambasadore. Zakon treba da dobije 60 glasova "za" u Senatu gde je odnos snaga republikanaca i demokrata fifti-fifti. Predlog zakona bi morao da bude usvojen i u Predstavničkom domu pre nego što ga potpiše predsednik Bajden.

To je međutim, tek vrh ledenog brega zamešateljstva oko ovog gasovoda. Grupa demokratskih senatora u SAD, posle sastanka sa članovima administracije predsednika Džozefa Bajdena, saopštila je kasno sinoć da bi uvođenje sankcija ruskom gasovodu Severni tok 2, za šta se zalaže republikanski senator Ted Kruz, moglo da naškodi odnosima sa Nemačkom. Senator Kris Marfi rekao je novinarima da bi Kruzov zakon mogao da naškodi odnosima s novom vladom Nemačke baš u vreme kada je Vašingtonu potrebna podrška Berlina da izvrši pritisak na Rusiju protiv, kako kaže, moguće invazije na Ukrajinu.

- Kruzov amandman bi učinio rusku invaziju verovatnijom. Nema smisla sankcionisati novu nemačku vladu kada su upravo promenili stav i konačno stavili gasovod na led - izjavio je Marfi.

Ned Prajs, portparol Stejt departmenta, rekao je prošle nedelje da će Kruzov zakon potkopati ujedinjeni zapadni front protiv Rusije.

No, i nemačka vladajuća koalicija je podeljena po pitanju Severnog toka 2, pri čemu socijaldemokrate kancelara Olafa Šoca podržavaju preko potreban gasovod posle zatvaranja nuklearki i elektrana na ugalj, dok je stranka Zelenih, mlađi koalicioni partner u vladi, protiv tog gasovoda.

Prošle godine, Bajdenova administracija je ukinula sankcije kompaniji koja kontroliše gasovod, kako bi izgladila odnose sa Nemačkom i drugim evropskim saveznicima koji su bili pogoršani zbog nekih odluka bivšeg predsednika Donalda Trampa, uključujući i odluku o izlasku SAD iz sporazuma o klimi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna