NAKON REKORDNIH 299 DANA: Holandska vlada položila zakletvu

Tanjug

10. 01. 2022. u 13:14

ČETVRTA vlada holandskog premijera Marka Rutea položila je danas zakletvu nakon rekordnih 299 dana od poslednjih izbora i godinu dana nakon što je njegova prethodna administracija bila prinuđena da podnese ostavku.

НАКОН РЕКОРДНИХ 299 ДАНА: Холандска влада положила заклетву

Foto: Tanjug/AP

Nova koalicija je obećala izdašna izdvajanja za održivu energiju, stanovanje, brigu o deci i obrazovanje, ali prvo će morati da se suoči sa zdravstvenom krizom jer je omikron varijanta dovela do rekordnih brojki novozaraženih, prenosi Rojters.

Nova vlada će već do petka morati da odluči da li da ublaži oštar lokdaun uprkos talasu novih slučajeva kovida-19.

Iako se koalicija sastoji od iste četiri stranke koje su bile na čelu vlade od 2017. godine, bilo je potrebno skoro 10 meseci da se ponovo okupe nakon neuspešnih izbora 17. marta 2020. godine zbog sve manje spremnosti na kompromise.

Stranke su se prošlog meseca konačno složile oko sporazuma za formiranje vlade i ostavile iza sebe godine štednje sa nizom novih planova potrošnje podstaknutih ultra niskim kamatnim stopama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba