VISOKI PREDSTAVNIK EU: Osuđujemo nasilje u Kazahstanu, žalimo zbog žrtava

Tanjug

08. 01. 2022. u 23:44

EVROPSKA unija žali zbog gubitka života i oštro osuđuje akte nasilja širom Kazahstana, saopštio je večeras visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК ЕУ: Осуђујемо насиље у Казахстану, жалимо због жртава

Foto: Arhiva

On je izrazio zabrinutost EU zbog nasilja "koje je izbilo nakon mirnih protesta u Kazahstanu", navodeći da je ta zemlja važan partner EU.

Borelj je u saoštenju objavljenom na sajtu EU ukazao da je važno sprečiti dalju eskalacija u toj zemlji, izbeći bilo kakvo podsticanje na nasilje, biti uzdržan i ne koristiti nemire u druge svrhe.

- Spremni smo da pružimo pomoć u mirnom rešavanju krize - napisao je Borelj.

Dodao je da vojna pomoć iz inostranstva mora da podrazumeva poštovanje suvereniteta i nezavisnosti Kazahstana, kao i osnovna prava građana.

- Pozivamo kazahstanske vlasti da se pridržavaju svojih obaveza u ovo vreme izazova, uključujući poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda građana, posebno pravo na okupljanje, slobodu izražavanja i medija - poručio je Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba