NEMIRI U KAZAHSTANU SE SMIRUJU: Uhapšeno više od 4.000 ljudi, među njima i stranci, aerodrom u Almatiju zatvoren do 10. januara

Tanjug/Novosti onlajn

08. 01. 2022. u 16:31

AERODROM u Almatiju biće zatvoren do 10. januara, javila je danas televizija Habar-24 pozivajucći se na pres-službu aerodroma.

НЕМИРИ У КАЗАХСТАНУ СЕ СМИРУЈУ: Ухапшено више од 4.000 људи, међу њима и странци, аеродром у Алматију затворен до 10. јануара

FOTO: AP/Tanjug

Aerodrom u Almatiju će ostati zatvoren do 10. januara, izvestila je televizija, preneo je TASS.

Pres služba republičkog Ministarstva industrije i razvoja infrastrukture saopštio je ranije da je više od 160 od 216 domaćih letova u Kazahstanu planiranih za danas otkazano.

Sva kašnjenja i otkazivanje letova dogodila su se zbog zatvaranja aerodroma u Aktau, Taldikorgan, Almatiju i pitanja vezanih za internetsku pripremu za letove.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev rekao je na sastanku Saveta bezbednosti u sredu da su terorističke grupe zauzele aerodrom u Almatiju i pet aviona, uključujući i strane avione.

Kasnije je aerodrom oslobođen u specijalnoj operaciji.

Kako je ranije saopštio MUP Kazahstana više od 4,2 hiljada građana privedeno tokom protesta, među privedenima i stranci.

Procenjena šteta od protesta na današnji dan iznosi 202 miliona dolara.

Takođe stigle su i nove ruske mirovne jedinice.

U Kazahstan su stigle jedinice Vazdušno-desantnih snaga Uljanovskih trupa i 45 brigada specijalnih snaga iz sastava mirovnih snaga ODKB.

Avioni sa mirovnjacima sleteli su na aerodrome „Žetigen“ i „Alma Ata“.

Incidenata je bilo u gradu Taraz gde je likvidirano šest terorista, a povređeno sedam policajaca.

Saopšteno je i da je ukradeno sedam vatrogasnih vozila tokom nemira koja su demonstranti koristili kao “ovan”, kako bi napadali administrativne zgrade.

BONUS VIDEO: RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA - Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave