KAČINSKI POTVRDIO: Kupili smo spajver od Izraelaca, nećemo da špijuniramo opoziciju

Tanjug

07. 01. 2022. u 19:21

NAJMOĆNIJI poljski političar Jaroslav Kačinski potvrdio je da je ta zemlja kupila napredni spajver (takozvani špijunski softver) od izraelske bezbednosne sofverske kompanije NSO, ali je negirao da će on biti korišćen za nadzor političkih oponenata, preneo je AP.

КАЧИНСКИ ПОТВРДИО: Купили смо спајвер од Израелаца, нећемо да шпијунирамо опозицију

Foto Depositphotos

Kačinski, lider poljske vladajuće konzervativne partije Zakon i pravda rekao je da tajne službe u mnogim zemljama koriste softver Pegazus da se bore protiv kriminala i korupcije.

On je dodao da korišćenje ovakvog spajvera odgovor na povećanje šifrovanih podataka, koje su prevazišle ranije tehnologije za nadzor.

Hakovanjem telefona, spajver omogućava vlastima da prate komunikaciju, kao i razgovore u realnom vremenu, koji nisu šifrovani.

-Bilo bi loše da poljske službe nemaju ovakvu alatku, kazao je Kačinski u intervjuu koji će u ponedeljak biti objavljen u nedeljnom magazinu Sječi, čije delove je danas objavio portal polityce.pl.

Intervju je došao nakon izveštaja Asošijeted Presa da je sajber nadzorna grupa na Univerzitetu Toronto, Sitizen Lab, otkrila da su trojica kritičara poljske vlade hakovana uz pomoć NSO Pegazus.

Otkrića o hakovanju su uzdrmala Poljsku, nakon čega su nastala poređenja sa skandalom Votergejt iz sedamdesetih godina proslog veka u SAD i stvaranje istražne komisije u parlamentu zbog ovoga.

Ipak, Kačinski je rekao da ne vidi razlog da se formira takva komisija, i on je negirao da je nadgledanje, koje se dogodilo 2019. godine, imalo bilo kakvu ulogu u ishodu izbora te godine.

-Ovde nema ničega, nikakvih činjenica, osim histerije opozcije. Slučaj Pegazus ne postoji, nije bilo nadzora. Nikakav Pegazus, služba, niti tajno pribavljena informacija nije igrala nikakvu ulogu u izbornoj kampanji 2019. godine. Izgubili su jer su izgubili. Ne treba danas da traže takve izgovore, naveo je Kačinski.

BONUS VIDEO - Fejsbuk zabranio širenje "najveće teorije zavere na svetu"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku