PROMENE U IZRAELSKOJ VOJSCI: IDF uvodi isključivo ženski borbeni vod

P. Z. S. / rt.com

03. 01. 2022. u 19:38

IZRAELSKE odbrambene snage (IDF) navodno stvaraju novu borbenu jedinicu samo za žene za religiozne žene vojnike koje žele da služe na liniji fronta, ali ne žele da budu u blizini sa muškarcima u istoj jedinici.

ПРОМЕНЕ У ИЗРАЕЛСКОЈ ВОЈСЦИ: ИДФ уводи искључиво женски борбени вод

Foto: Depositphotos



Počevši od marta, vojska će primati žene regrute koje se prijavljuju za borbene uloge u novi vod, koji će biti uspostavljen u okviru postojećih mešovitih jedinca za odbranu granica, navodi Tajms of Izrael. IDF je saopštila da je potez kojim se omogućava da više žena služi u borbenim jedinicama zasnovan na praktičnim razmatranjima, a ne na „društvenoj agendi“, navodi Tajms.

Šefovi verskih bogoslovija, u kojima mnoge maturantkinje studiraju pre odlaska u državnu službu, navodno su rekli IDF-u da njihovi studenti imaju „snažnu želju“ da služe u borbenim ulogama, ali da nisu u stanju da to pomire sa poštovanjem „zakona stroge skromnosti“. Ženama koje se smatraju religioznim dozvoljeno je da biraju da svoju nacionalnu službu obavljaju u civilnom zvanju, piše list.

Jednopolne vojne jedinice već postoje za religiozne muškarce koji traže ove položaje iz sličnih razloga, navodi list, dodajući da postoje četiri mešovite pešadijske jedinice unutar IDF-ovog graničnog odbrambenog korpusa, koji ima zadatak da nadgleda granice Izraela sa Jordanom i Egipat.

Međutim, tema pripadnica vojnih jedinica je očigledno goruća tema za neke verske vođe i protivnike rodne integracije u vojsci. Prema pisanju lista, neki kritičari su osudili takve mere kao „opasan društveni eksperiment sa potencijalnim posledicama po nacionalnu bezbednost“.

Kritičari kažu da su smanjeni zahtevi za službu za žene vojnike i da je efikasnost vojske žrtvovana u ime rodne ravnopravnosti.

Nedavna prepirka na mreži na Fejsbuk grupi o IDF istakla je kontinuiranu osetljivost ovog pitanja. Izrael Haiom je primetio da je objava na stranici „Ispovesti“ samoproglašenog bivšeg pripadnika mešovitog pešadijskog bataljona izazvala kontroverzu nakon što su napisali da „nema takve stvari kao što su žene u borbi“.

BONUS VIDEO: POČELO PRIMIRJE, SLIKE RATA OSTAJU - Izrael i Hamas proglasili pobedu, žrtve bez utehe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024