STANISLAV ZAS: ODKB želi da pomogne Kazahstanu, sve ostale insinuacije su glupost

Tanjug

07. 01. 2022. u 00:26

SAVET za kolektivnu bezbednost ODKB želi da pomogne Kazahstanu, a sve ostale insinuacije o invaziji su glupost, izjavio je generalni sekretar ODKB Stanislav Zas.

СТАНИСЛАВ ЗАС: ОДКБ жели да помогне Казахстану, све остале инсинуације су глупост

Foto: Tanjug AP

-Priče o nekakvoj invaziji, okupaciji su, izvinite, obična glupost, rekao je Zas.

On je podsetio da je glavni motiv za odluku Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB da se „pruži pomoć i podrška Kazahstanu u ovom teškom periodu“.

-Veoma je neprijatno slušati i čitati da je neko iskoristio situaciju. Ponavljam još jednom - iskrena želja svih naših država je da pomognu Kazahstanu u ovoj teškoj situaciji, da podrže saveznika u ovom teškom periodu, kazao je Zas za Sputnjik.

Do sutra će planirani kontingent mirovnih snaga Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti biti raspoređen u Kazahstanu, saopštio je Zas.

Kako je naveo, prvi deo ruskog kontingenta je već stigao i počeo da izvršava postavljene zadatke.

-Postepeno, mislim, tokom sutrašnjeg dana, završićemo prebacivanje svih naših mirnodopskih jedinica, rekao je Zas.

Prema rečima prvog čoveka ODKB, već se vidi poboljšanje situacije na terenu, ali je kazahstanskim kolegama teško i pomoć im je potrebna.

Savet kolektivne bezbednosti ODKB odlučio je, na molbu predsednika Kazahstana Kasima Žomarta Tokajeva, da pošalje u tu zemlju kolektivne mirovne snage na ograničeni period.

Osim ruske vojske, mirovne snage će činiti predstavnici oružanih snaga još četiri zemlje - Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana.

Oni će biti zaduženi za čuvanje državnih i vojnih objekata i pomagaće snagama reda i mira u cilju stabilizacije situacije u zemlji.

Portparol ODKB Vladimir Zajnetdinov preneo je medijima da će isključivo predsednik Tokajev odrediti koliko dugo će Kolektivne mirovne snage ostati u Kazahstanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!