NA ZAPADU SE HLADE USIJANE GLAVE: Ukrajinci ostaju bez saveznika, sami će ratovati protiv Rusa, ništa ni od britanske vojske

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

30. 12. 2021. u 08:11

POSLE Amerikanaca, i Britanci su saopštili rukovodstvu u Kijevu da neće ratovati u Ukrajini ako dođe do sukoba sa Rusijom.

НА ЗАПАДУ СЕ ХЛАДЕ УСИЈАНЕ ГЛАВЕ: Украјинци остају без савезника, сами ће ратовати против Руса, ништа ни од британске војске

Foto MO Ukrajine

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles je svojevremeno obećavao da će u Ukrajinu poslati 600 specijalaca iz SAS-a, puk specijalaca obaveštajaca, kao i pripadnike desantne brigade, kako bi se suprotstavili "ruskoj agresiji". Sve dok su mislili kako će i SAD da pošalju svoje vojnike, njihovi evropski saveznici su se junačili. Ali kad je Vašington odustao od te avanture i drugi su počeli da se hlade.

Britanski instruktori su obučavali ukrajinsku armiju kako se ratuje po gradovima, ali su sada već napravili plan evakuacije svojih ljudi ako ruska armija krene ka Ukrajini. Britanski general-pukovnik Čarli Strikland je izjavio da će u slučaju zaoštravanja situacije u Ukrajini njihovi vojnici i instruktori koji se nalaze u misiji "Orbital", biti hitno evakuisani. Plan je da iz Kijeva i Lavovske oblasti krenu ka granici Ukrajine sa Poljskom.

Foto MO Ukrajine

Misija "Orbital" je organizovana 2015. Na poligonu Javorovo u Lavovskoj oblasti britanski instruktori su obučili oko 20.000 vojnika i oficira ukrajinske armije. Kurs od tri nedelje prolazili su oni koji su zatim išli u Donbas u prve rovove. Po završetku obuke Ukrajinci su dobijali sertifikat koji im je davao pravo da oni budu instruktori drugim ukrajinskim vojnicima po programima obuke NATO.

Na početku je bilo planirano da Britanci obučavaju Ukrajince do 2018, a zatim je rok produžen do marta 2023. godine. Uz to, "Orbital" je ne samo produžen, nego i proširen na ukrajinsku mornaricu. Ali sada su iz mornaričkih centara kod Odese i Očakovu, instruktori već otputovali u Britaniju. Zvanično obrazloženje je "praznovanje Božića".

Foto: MO SAD

Minulih nekoliko godina u Ukrajini su bili razni instruktori ne samo iz SAD i Velike Britanije već i Kanade, Poljske, pribaltičkih zemalja... Ali niko od njih ne želi da ratuje pa bi u slučaju sukoba sa Rusijom na strani Ukrajine mogli da budu samo plaćenici sa Zapada.

RAT U GRADSKIM USLOVIMA

NA kursu koji su zajedno organizovali Britanci i Amerikanci u Nacionalnoj akademiji kopnene vojske Petra Sagajdačnog, instruktori su obučavali ukrajinske vojnike kako se ratuje u gradskim uslovima. Ukrajinski generali su verovali da će ih ta obuka britanskih i američkih instruktora približiti ulasku u NATO. U poslednje vreme navodno da su Britanci obučavali Ukrajince i kako da prave diverzije u Rusiji.

Foto: printskrin

Američki nosač aviona Hari Truman

NOSAČ AVIONA, ZA SVAKI SLUČAJ

IAKO predstoji čitav niz pregovora kako bi se smirila napetost između Rusije i Ukrajine, Sjedinjene Države su ipak "za svaki slučaj" ostavile nosač aviona "Hari S. Truman" u Mediteranu, piše juče Dojče vele. Nosač, tačnije čitava grupa brodova koja prati američki nosač aviona "US S Hari S. Truman", trebalo je da produži u vode Bliskog istoka, ali je naređeno da ostane u Sredozemnom moru.

BONUS VIDEO - RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA: Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati