BOŽIĆ "ZAKASNIO" ZBOG MANJKA PILOTA: Masovno otkazivanje letova širom sveta

I. Stanojević

26. 12. 2021. u 15:53

VIRUS korona, a naročito njegova omikron varijanta, glavni je razlog što je Božić po Gregorijanskom kalendaru ove godine "zakasnio". Širom sveta, masovno su otkazivani avio-letovi, pa rekordan broj ljudi nije mogao da stigne na vreme tamo gde je planirao da dočeka ovaj naradosniji hrišćanski praznik.

БОЖИЋ ЗАКАСНИО ЗБОГ МАЊКА ПИЛОТА: Масовно отказивање летова широм света

FOTO: Depositphotos

Broj poletanja otkazanih minulog vikenda, premašio je 7.000 i dalje raste, zato što sve veći broj avionskih posada oboleva od kovida 19, a rezervnih nema ni izbliza dovoljno. Pre ovog nezapamćenog talasa precrtavanja planiranih polazaka aviona, u Nemačkoj je štrajk zaposlenih u civilnoj avijaciji, desetkovao letove sa aerodroma u zemlji.

Najteže su pogođeni američki i kineski prevoznici, iako omikron soj još nije detektovan u Kini, jer Peking ima nultu toleranciju na virus korona. Ovo je dovelo u veoma tešku situaciju tri glavne kineske avio-kompanije, Er Čajna, Čajna istern i Čajna sautern, koje su u trećem kvartalu ove godine izgubile više od milijardu evra. Dodatni poremećaji, kako procenjuju zapadni mediji, očekuju se sutra.

GUBICI U STOTINAMA MILIJARDI

BROJ putnika u međunarodnom avio-saobraćaju, prepolovljen je u odnosu na nivo od pre pandemije, a i dalje se strmoglavljuje. Tokom 2019. godine, na 42 miliona letova širom sveta, zabeleženo je 4,5 milijarde putnika, što je, u proseku, 115.000 komercijalnih letova dnevno. Po proglašenju pandemije, za samo mesec dana, vazdušni saobraćaj pao je za više od 75 odsto, a na najnižem nivou bio je 12. aprila, kada je registrovano 23.926 letova. Ukupni gubici od 2020. do 2022. premašuju 200 milijardi dolara. Samo 2020. godine, ova industrija, evidentirala je gubitak od 137 milijardi dolara.

Štrajk u Frankfurtu, započet sredinom protekle nedelje, doveo je do otkazivanja četrdesetak letova. Većina radnika , ostala je kod kuće, a razlog za obustavu rada je nerešen kolektivni spor o uslovima rada oko 600 zaposlenih, objasnio je vođa štrajka Matijas Venem iz sindikata Verdi. Sledeća runda pregovora zakazana je za 11. januar, kada treba očekvati nova otkazivanja po ovom osnovu.

Osim toga, restriktivne mere ponovo uzimaju zamah u zemljama zapadne Evrope, policijski čas i ukidanje proslava već drugu godinu zaredom, stavili su Božić u senku korone. Nema nikakve sumnje da će i proslava Nove godine doživeti istu sudbinu.

Najmanje 42 države, nametnule su zabrane putovanja, pošto je omikron soj virusa počeo da se širi. Zemlje usvajaju različite nivoe pogranične kontrole, pa su, tako, države poput Izraela, Maroka i Japana, sasvim zatvorile svoje granice, dok su druge pooštrile procedure testiranja na Kovid, pri ulasku u zemlju.

U SAD su kompanije Delta, Junajted i Džet Blu uoči vikenda saopštile da širenje omikron soja izaziva nepremostive probleme sa osobljem što dovodi do otkazivanja letova. "Ovo je bilo neočekivano", prokomentarisala je Medi King, portparolka kompanije Junajted neviđeno naglo i masovno širenje omikron soja među osobljem.

Prema sajtu FlajtAver, tri avio-kompanije su otkazale više od deset odsto svojih letova planiranih za subotu, a kompanija Ameriken erlajns otkazala je više od 90 subotnjih letova. I Derek Vols, portparol Ameriken erlajnsa, potvrdio je da "je razlog otkazivanja oboljevanje osoblja i masovni odlazak na bolovanje zbog infekcija korona virusom".

Evropske i australijske avio-kompanije su, takođe, bile primorane da otkazuju svoje letove tokom praznične sezone zbog istih problema. Nemačka Lufthanza saopštila je u petak da otkazuje desetine prekookeanskih letova tokom božićnih praznika, zbog velikog broja pilota na bolovanju. Otkazani su, tako, i letovi za Hjuston, Boston i Vašington.

Dok su neki putnici odustali od planiranih putovanja zbog rasta broja obolelih, mnogi su ostali pri odluci da otpuhtuju na odmor upravo u ovo, najprometnije doba godine. Američka Uprava za bezbednost saobraćaja (TSA) navodi da očekuje da na aerodromima bude pregledano skoro 30 miliona ljudi, između 20. decembra i 3. januara. Poređenja radi, tokom poslednje praznične sezone pre pandemije, tokom božićnjih i novogodišnjih dana, registrovano je 44 miliona putnika na aerodrimima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!