OŠTRA OPTUŽBA IZ POLJSKE: Nemačka pokušava da pretvori EU u Četvrti rajh

Novosti online

25. 12. 2021. u 12:21

ZAMENIK poljskog premijera i lider vladajuće stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski optužio je Nemačku da pokušava da pretvori Evropsku uniju u „Četvrti rajh“, koristeći prednosti EU da liši druge nacije suvereniteta i „pretvori ih u kmetove“.

ОШТРА ОПТУЖБА ИЗ ПОЉСКЕ: Немачка покушава да претвори ЕУ у Четврти рајх

Foto Shutterstock

Kačinjski je to rekao govoreći o sporu Poljske i EU, koji traje već duže vreme u vezi sa pravnim odnosom Brisela i Varšave, a kulminirao je odlukom Ustavnog suda Poljske da nacionalno zakonodavstvo ima primat u odnosu na evropsko.

Kačinjski je za lokalni list GPC rekao da Berlin zloupotrebljava pravne mehanizme EU da bi uskratio zemljama pravo da same odlučuju, prenosi RT.

- Ako bismo mi Poljaci pristali na takvo privremeno kmetstvo, bili bismo degradirani na više načina. Ako bi, na primer, Poljska pratila pristup EU ekonomskoj i energetskoj politici, to bi značilo da bi naši građani za nekoliko godina bili siromašniji nego što su sada - istakao je poljski potpredsednik vlade.

Termin Četvrti rajh nema veze sa nemačkim nacističkim režimom Trećeg rajha, tvrdi Kačinjski.

- Četvrti rajh nije uvredljiv termin, ne odnosi se na Treći rajh, nego na Prvi - objasnio je Kačinjski.

Iako poljski zvaničnik nije detaljno objašnjavao, termin Prvi rajh obično se odnosi na period Svetog rimskog carstva nemačkog naroda, nastalo u devetom veku, a koje je na svom vrhuncu, pored današnje Nemačke, obuhvatalo velike delove Zapadne, Srednje i Južne Evrope.

Evropski sud pravde ključni je alat Berlina u potčinjavanju zemalja EU, optužuje Kačinjski.

- On ničim nije ograničen, slobodno interpretira evropsko pravo i donosi iz njega uzurpatorske zaključke - tvrdi poljski zvaničnik.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna