NA UDARU ZBOG IZJAVE O NATO PAKTU: Bugarski ministar odbrane na meti kritika, smatra da nove trupe dovode do eskalacije

Novosti online

22. 12. 2021. u 21:35

PREMIJER Bugarske Kiril Petkov smatra da izjavu ministra odbrane Stefana Janjeva da nije potrebno da se u zemlju rasporede dodatne NATO snage njegov lični stav.

НА УДАРУ ЗБОГ ИЗЈАВЕ О НАТО ПАКТУ: Бугарски министар одбране на мети критика, сматра да нове трупе доводе до ескалације

Foto: Profimedia

Ministar odbrane je izjavio da je neophodno da se pažljivo prate akcije Rusije na istočnom krilu NATO-a, međutim, napomenuo je da bi raspoređivanje snaga NATO u Bugarskoj dovelo do eskalacije napetosti.

Prema rečima premijera, to je izjava Janjeva i ne predstavlja stav države.

- Pitanje o povećanju vojnog prisustva NATO u Bugarskoj nije razmatrano ni u Savetu ministara ni sa partnerima. Stav ministra odbrane o tome da nema potrebe da se vojno prisustvo poveća je njegov lični stav. Mi smo aktivan član NATO-a, ali verujemo da je probleme bolje rešavati diplomatijom i mirnim putem - izjavio je Petkov nakon zasedanja Vlade.

Predsednik parlamentarne grupe "Demokratska Bugarska" Hristo Ivanov je takođe tražio da se ministar odbrane Stefan Janjev pozove u parlament kako bi objasnio svoj stav.

Ivanov je razočaran izjavom ministra. Prema njegovim rečima, Bugarska ne može sebi da dozvoli da sačuva neutralnost prema „ekspanzionističkoj politici Kremlja“ na Istoku.

- "Demokratska Bugarska" insistira na onome šta je dogovoreno u koalicionom sporazumu (sporazum između "Demokratske Bugarske", "Nastavićemo sa promenama", "Bugarska socijalistička partija" i "Postoji takav narod") u njegovoj preambuli: Bugarska mora da razvija svoje potpuno učešće u NATO-u, ali ne formalno, već kao njen aktivni član - izjavio je Ivanov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: Najnoviji ruski dron "Orion" razneo metu u paramparčad

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)