NEZAUSTAVLJIV NA APENINIMA: Stručnjaci upozoravaju - omikron će za 2-3 nedelje postati dominantan soj korone u Italiji

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

23. 12. 2021. u 19:37

MEĐU onima koji imaju koronu u Italiji, 20 posto je zaraženo sojem omikron.

НЕЗАУСТАВЉИВ НА АПЕНИНИМА: Стручњаци упозоравају - омикрон ће за 2-3 недеље постати доминантан сој короне у Италији

Foto: Printskrin

Brzina širenja je eksponencijalna, neuporediva sa drugim sojevima, pa i sa deltom, a zdravstveni stručnjaci najavljuju da će za samo dve do tri sedmice to postati dominantni soj na Apeninskom poluostrvu jer je nazaustavljiv.

Dok regioni pošalju izveštaj u nacionalnu centralu o broju obolelih od omikrona, realnost nadmaši statistiku jer je potrebno dosta vremena laboratorijama da se identifikuje vrsta soja. U Emilija Romanji od pet zaraženih jedan je od ovog soja, u Umbriji od tri sluaja jedan je omikron, u Lombardiji koja beleži crnu statistiku zaraženih, juče bilo 10.569, samo u provinciji Milana omikron je u nekim zonama već dominantak soj, sa više od 50 odsto zaraženih.

Šokira kolika je neotpornost stanovništva koje je već imunizovano sa dve doze vakcine i kako se lako zarazi novim sojem. Posle jedne fešte u Pulji, u provinciji Barija, kod desetak mladih koji su bili vakcinisani sa dve doze, test je potvrdio da su svi pozitivni, čeka se samo rezultat da li je reč o o,mokromnu, ili nekom drugom soju. U Laciju posle jedne fešte prvi koji je odmah iskazao simptome kovida ima omikron, a nije bio u kontaktu sa ikim ko je stigao iz Južne Afrike, što znači da se zarazio od nekoga ko je već bio pozitivan na taj soj.

- Stravična je sposobnost ovog soja da se prenese na osobu u blizini - izjavio je profesor Pjer Luiđi Lopalko sa Univerziteta u Salentu. - omikron će zameniti deltu veoma brzo i zarazićemo se gotovo svi. Vakcinisanje trećom dozom je jedini spas i na sreću ko je imunizovan simptomi su uglavnom lakše prirode.

Na Odelenju reanimacije u bolnici Umberto Prvi u Rimu, od 10 pacijenata na intenzivnoj terapiji devet je nevakcinisano. Među obolelim oma onih koji nisu primili treću dozu vakcine pet meseci posle druge, kada je evidento da opada imunitet.

Vlada je u saradnji sa zdravstvenim vlastima izdala naređenje regionima da se što pre urade analize o kom soju je reč, ali s obzirom da je za to neophodan molekularni test kao potvrda autentičnosti, potrebno je više vremena.

Kolika je neodgovornost antivaksera pokazuju i brojke na intenzivnim terapijama, od 10 osoba sedam je nevakcinisanih. Dramatičnost stanja zbog njihovih odluka iskazuje se i kod obolevanja dece. Čak 96 odsto hospitalizovanih mališana je od nevakcinisanih roditelja, ili je reč o veoma maloj deci koja se još ne vakcinišu.

U Italiju se ponovo vraća vreke da se odeljenja po bolnicama pretvraju u kovid odeljenja. Situaciju dodatno pogoršava činjenica da je prisutan akutni nedostatak lekara za rad na odelenjima intenzivne nege.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista