ZBOG PROTESTA 18 GODINA ROBIJE: U Belorusiji osuđen Sergej Tihanovski

I. S.

14. 12. 2021. u 19:47

SUPRUG beloruske opozicione političarke Svetlane Tihanovske, Sergej , osuđen je u utorak na 18 godina zatvora zbog organizovanja masovnih nemira i izazivanja mržnje, javila je zvanična beloruska novinska agencija Belta.

ЗБОГ ПРОТЕСТА 18 ГОДИНА РОБИЈЕ: У Белорусији осуђен Сергеј Тихановски

Foto AP

Zajedno sa njim, suđeno je petorici njegovih pristalica, a njima su izrečene kazne robije u trajanju od 14 do 16 godina.

Suđenje Sergeju Tihanovskom bilo je zatvoreno za javnost, a advokatima je zabranjeno da otkrivaju detalje o ovom slučaju. On je zatvoren u maju prošle godine, dok se pripremao da se kandiduje na predsedničkim izborima u avgustu iste godine, kao protivkandidat beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku. Njegova supruga Svetlana Tihanovska kandidovala se, potom, na izborima umesto njega. Opozicija je tvrdila da je Svetlana pobednik a ne Lukašenko, kako je zvanično proglašeno i došlo je do višemesečnih masovnih protesta.

Nekoliko sati pre izricanja presude, Tihanovska, koja je još na početku protesta pobegla u Litvaniju, suđenje svom suprugu nazvala je nezakonitim postupkom. "Nastaviću da branim osobu koju volim i koja je postala lider milionima Belorusa. Pokušaću da uradim nešto veoma teško, možda i nemoguće, da bih približila trenutak kad ćemo Sergeja videti u novoj Belorusiji", rekla je ona u video-poruci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024