ASANŽA ŠALJU U SAD? Britanski sud usvojio žalbu Amerikanaca, preti mu 175 godina robije

P. Z. S.

10. 12. 2021. u 11:28

VISOKI sud Ujedinjenog Kraljevstva prihvatio je žalbu američke vlade zbog odbijanja da se izruči suosnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, otvarajući vrata za njegovo eventualno suđenje na američkom tlu pod optužbom za špijunažu.

АСАНЖА ШАЉУ У САД? Британски суд усвојио жалбу Американаца, прети му 175 година робије

Foto: AP

Okružni sud je u januaru odbio američki zahtev za ekstradiciju, navodeći ranjivo psihičko stanje izdavača i mogućnost da bi sebi oduzeo život ako bude podvrgnut brutalnim zatvorskim uslovima u SAD, prenosi rt.com.

SAD optužuju Asanža za niz zločina u vezi sa njegovom komunikacijom sa uzbunjivačima, među kojima je najvažnije Čelsi Mening, koja je na Vikiliksu objavila poverljive materijale o američkim ratovima u Iraku i Avganistanu. Preti mu do 175 godina zatvora ako bude osuđen.

Asanž je u različitim oblicima izolacije od juna 2012. godine, kada se sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu.

Tamo je dobio utočište zbog procesa ekstradicije koji je u toku na zahtev Švedske, koja je u to vreme tražila da ga ispita zbog navoda da je imao seks sa dve žene bez njihovog pristanka da ne koristi zaštitu. Optužbe su od tada odbačene.

Australijanac je tada rekao da je tužba od strane Švedske bila lukavstvo sa ciljem da se on nađe na švedskom tlu, gde će biti podvrgnut zahtevu za ekstradiciju od strane SAD.

On je prekršio kauciju koju mu je odobrio pravosudni sistem Ujedinjenog Kraljevstva nakon što se sklonio u ambasadu Ekvadora.

Nakon što je nova vlada preuzela vlast u Ekvadoru, koja je tada tražila zbližavanje sa SAD, Asanžova situacija u ambasadi postala je nesigurna. Tako je 2019. londonska policija pozvana da ga privede, posle čega je osuđen je za prekršaj kaucije i zadržan je u zatvoru Belmarš sa maksimalnom sigurnošću tokom suđenja za ekstradiciju u SAD.


Dok je bio u ambasadi, Asanž je bio podvrgnut tajnom nadzoru, koji je navodno vodila bezbednosna firma angažovana na zaštiti ambasade i koja je kompromitovana od CIA. Američka špijunska agencija je, navodno, razmišljala o kidnapovanju ili čak ubistvu Asanža, nakon što je Vikiliks došao do gomile fajlova u vezi sa hakerskim alatima CIA, koje je organizacija za transparentnost nazvala „trezorom 7“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku