"POSTOJE TRI TAČKE U KOJIMA MOŽE POČETI RAT" Američki mediji ocenjuju: Rizik je sve veći

Novosti onlajn

08. 12. 2021. u 22:49

POSTOJI sve veći rizik za početak tri vojna konflikta koja prete da postanu „dramatična“ za SAD, izjavio je kolumnista „Vol Strit Džurnala“ Džerald Seib.

ПОСТОЈЕ ТРИ ТАЧКЕ У КОЈИМА МОЖЕ ПОЧЕТИ РАТ Амерички медији оцењују: Ризик је све већи

Foto: Tanjug/AP Photo/Yonatan Sindel

- SAD i njeni saveznici prolaze kroz opasan trenutak, moguće je da je on još opasniji nego što se to čini mnogim Amerikancima - uveren je autor.

Seib je rekao da je prvi mogući konflikt „invazija“ Rusije na Ukrajinu. Kao argument, naveo je koncentraciju ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Druga moguća vruća tačka je operacija Kine na Tajvan.

- Predsednik Kine Si Đinping je poslednji među kineskim liderima koji je jasno signalizirao o svojim namerama da Tajvan stavi pod kontrolu Pekinga - navodi se u publikaciji.

Kao razlog takve prognoze autor je nazvao želju aktuelnog kineskog lidera da preuzme kontrolu nad ostrvom dok je na vlasti.

Treću „pretnju“ predstavlja potencijalni neuspeh pregovora o iranskom nuklearnom programu.

- Iz agresivnog stava Irana na pregovorima, zajedno sa pojačanim obogaćivanjem uranijuma, sledi da je Teheran odlučio da dostigne nuklearni prag - smatra Seib.

On je naveo da postoji mogućnost da su se SAD pomirile sa nuklearnim statusom Irana, ali nije isključio da će takav položaj zadovoljiti Izrael.

- A to znači da je budućnost vojnih dejstava svakog dana sve očigledniji - rekao je autor.

Rusija je više puta negirala optužbe Zapada i Ukrajine da planira „agresivne akcije“, naglašavajući da nikome ne preti i niti planira da nekoga napada. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su ranije izjavili da su slične optužbe na račun Moskve i izjave o spremnosti da pomogne Kijevu da se zaštiti, ujedno i smešne i opasne.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)