POLITIKA JE OPET UPLIVALA U SPORT: I Australija bojkotuje Zimsku olimpijadu u Pekingu, Kina odmah rekla ko je krivac

Novosti online

08. 12. 2021. u 08:39

AUSTRALIJA će se pridružiti Sjedinjenim Američkim Državama u diplomatskom bojkotu Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, izjavio je australijski premijer Skot Morison.

ПОЛИТИКА ЈЕ ОПЕТ УПЛИВАЛА У СПОРТ: И Аустралија бојкотује Зимску олимпијаду у Пекингу, Кина одмах рекла ко је кривац

Skot Morison, Foto AP

On je poručio da kineska vlada još uvek nije preduzela nikakav pokušaj da odgovori na nekoliko pitanja koje je pokrenula Australija, uključujući navodne povrede ljudskih prava, prenosi agencija Rojters.

- Zato nije iznenađujuće što zvaničnici australijske vlade neće ići u Kinu na te igre. Ali australijski sportisti hoće - rekao je Morison novinarima u Sidneju.

Kineska ambasada u Australiji pozvala je zvaničnu Kanberu da preduzme konkretne mere za stvaranje povoljnih uslova za unapređenje odnosa, nakon što se Australija pridružila SAD u diplomatskom bojkotu Zimskih igara u Pekingu.

- Kao što svi znaju, Australija je jedina odgovorna za trenutni položaj kinesko-australijskih odnosa - navodi se u saopštenju kineske ambasade.

Australijski olimpijski komitet (AOC) je saopštio da odluka vlade neće uticati na njihove pripreme za Zimske igre, dodajući da su "diplomatske opcije" stvar vlada i da treba razdvojiti politiku i sport.

Zimske olimpijske igre u Pekingu na programu su od 4. do 20. februara 2022. godine.

Podsećamo, Kina je zapretila kontramerama zbog potencijalnog bojkota Igara.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)